Butik Kurabiye Malzemeleri:
- 1 oda sıcaklığında yumurta
- 250 gr pudra şekeri
- 250 gr tereyağı ya da margarin
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı tarçın
- 5 su bardağı elenmiş un
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 500 gr beyaz şeker hamuru ve gıda boyası
Portakalın beyaz kısmını rendelemeyin acı olabilir.
Gıda boyası sıvı ya da kuru olmasın jel olsun.(Hamuru çok sulandırabilir.)
Kurabiyeleri bir gün önceden yapabilirsiniz.Şeker hamuru ile kaplamadan önce iyice soğuması gerekiyor.
Butik Kurabiye Yapılışı:
- Yumurta, yağ ve pudra şekerini iyice yoğuralım.Yağın pütürlüğü kalmasın.
- Daha sonra içine tarçın, portakal kabuğu rendesi, vanilya ekleyelim.
- Unu yavaş yavaş ekleyelim ve yoğuralım.
- İlk başta dökülmeler oluyor mayalı poğaça hamurları gibi olmuyor.Kurabiyeleriniz kırılacak diye umutsuzluğa düşmeyin.Çok güzel olacak.:)
- Hamurun üzerini örtüp buzdolabında 2 saat dinlendirelim.
- Hamur dinlendikten sonra 1 tl den az kalın açalım.
- Çubuklu kurabiyeler için daha kalın açıp çubukları batırıyoruz.
- Kurabiye kalıplarıyla şekil çıkaralım.Spatula yardımıyla çıkaralım ve pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye dizelim.
- 170 derece fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirelim.Çok bekletmeyelim sert olur.
- Böyle üstü kapalı kutuda 1 ay saklanabilir.
Şimdi sıra geldi en eğlenceli kısma şeker hamuru ile kaplamaya :)
Önce kullanacağımız renklere göre şeker hamurunu renklendirmeye başlayalım. Şeker hamurunu elimizle biraz yoğuralım yumuşasın ve ortasında çukur açalım.Kürdanla jel gıda boyasından azıcık alalım.Çukura koyalım. Dıştan içe doğru hamuru yoğurarak boyayı yedirelim. Yumuşarsa nişasta ekleyip yoğuralım katılaşır panik yok. Şeker hamurlarını poşete koyup kapatalım sıcak havada kurur.
Altına nişasta serpip, şeker hamurunu 1 tl kalınlığında açalım (üstten bastırarak açalım oklavaya sarmayalım.) ve kalıplarla keselim.
Kurabiyeye fırça yardımıyla azıcık su sürelim ve şeker hamurunu yerleştirelim.Fazla bastırmayalım kırılmasın. Üzerine hayal gücünüze göre renkli şekiller ( su ile )yapıştırabilirsiniz.Yeterince kalıbınız yoksa evdeki her şeye kalıp çıkarma gözüyle bakabilirsiniz. Kurabiyeler tamamlanınca soğuk bir odada üstü açık kurumaya bırakıyoruz.1 gün kuruduktan sonra poşetliyoruz. Böyle bir ay durabilir bozulmaz korkmayın.