Tahinli Cevizli Bükme Çörek

Tahinli çörek nasıl yapılır?
Bükme çörek

Bloğumdan bir süre yine ayrı kaldım..
Hiç istemiyorum bu ayrı kalışları ama işin içinde hastalıklar olunca el mahkum oluyor..
Hala tam iyileşmemişsem de başla bir yerden dedim ve attım kendimi pc'nin önüne..

  Bugün paylaşacağım çok lezzetli bir tarif var.
Tahinli Cevizli Bükme Çörek;  gerçekten çok lezzetli yapılışı çok ama çok eğlenceli bir bir çörek..
Özellikle Aydın ve Afyon dolaylarında çok yaygın olarak yapılan bu çöreğin 
tarifini Cahide den aldım.. Kendisine teşekkür ediyorum..


Tahinli çörekler o kadar hoşuma gitti ki evirip çevirip  süsleyip püsleyip fotoğrafını çektim..


Sakın hamur açmaktan uzağım, beceremem felan demeyin
 deneyin bu çöreği ; yaparken bakın nasıl mutlu olacaksınız..

Malzemeler
1 su bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı instant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
4- 4,5  su bardağı un

İç harcı için
1,5 su bardağı tahin
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı ceviz içi(kırılmış)

Yapılışı
Tüm hamur malzemelerini kullanarak yumuşak bir hamur elde edelim ve üzerini kapatarak 
yarım saat kadar mayalanmasını bekleyelim.
Mayalanan hamuru 8 eşit bezeye bölelim.
Her bir bezeyi servis tabağı boyutunda açalım ve ikişerli olarak ayıralım..
İlk açtığımız hamurun üzerine tahinden sürelim  şeker ve ceviz serpip diğer açtığımız hamuru üzerine kapatalım ve onun üzerine de tahin sürüp şeker ve ceviz serpelim.. 

Sonra bu ikili hamuru altta gördüğünüz gibi dört tarafından katlayalım.
























Diğer hamurları da bu şekilde ikili olarak açalım ve aynı işlemleri yapalım..
Bu şekilde 20 dakika kadar hamurları dinlendirelim.
Dinlenmiş olan katladığımız hamurları merdane yardımı ile biraz açarak 
altta gördüğünüz gibi genişletelim.

Açtığımız bu tahinli şekerli hamuru 6-7  eşit şerit olacak şekilde keselim..
Her bir şeriti elimizle hafifçe esneterek helezon şeklinde kıvıralım..
Kıvırdığımız bu hamuru kendi etrefında çevirerek altta gördüğünüz gibi dolayalım ve uç kısımlarını altına saklayarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye alalım.


Tüm hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra 
tepsideki hamurların üzerine hafifçe avuç içimizle bastıralım..




Çöreklerimiz hazırdır..

Üzerlerine isterseniz yumurta sarısı sürün isterseniz de erittiğiniz tereyağı ile yağlayın..

1 saat kadar tepside mayalanmalarını bekleyelim ve  mayası gelmiş olan çöreklerimizi
 180 derecede ısıttığımız fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim..


*Aynı çörekleri tahin yerine haşhaş ile de hazırlayabilirsiniz..
*Bu çörekleri fazla fazla hazırlayıp dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Misafirleriniz için büyük kolaylık olur.Isıtarak servis ederseniz lezzetinin değişmediğini görebilirsiniz.

...Afiyet Olsun....