Zeytinyağlı Yaprak Sarması Konservesi Nasıl Yapılır


Zeytinyağlı yaprak sarmasını sevmeyen var mıdır bilmiyorum. Düğünlere, davetlere, bayramlara, hanım günlerine en çok yakışan tercih edilen bir tattır..Gelin görün ki biraz zahmetlidir.
Ee her güzelin bir kusuru olur değil mi. Özellikle çalışan bayanlar için harika bir önerim var.. Anneniz kayınvalideniz  yanınıza geldiğinde hep birlikte yaprak sarmalarını sarın ve konservesini yapın.
Açıp pişirdiğinizde gerçekten yeni sarılmış gibi lezzetli olacağını göreceksiniz.

"Ne gerek var, buzluğa atarız" diyenleri duyar gibiyim.Buzluğa konulunca pirinçler kırılıyor, buzluğun kokusu geçiyor ama konserveye hiç bir şey olmuyor..

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Malzemeleri:
          İçi için:
  • 3 tane soğan
  • Yarım kg pirinç
  • 250 gr bulgur( isteğe göre)
  • 1,5 kaşık salça,zeytin yağı
  • kimyon,nane,pul biber,tuz
  • Ve tuzundan arındırılmış üzüm yaprağı
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Konservesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle yaprağınız tuzlu salamurada ise suda bekletin tuzundan arınsın.
Yaprak taze ise sıcak suda biraz kaynatıyoruz ya da sıcak suda bekletiyoruz. Yumuşayıp, renk değiştirince tamamdır.
İnce ince doğranmış soğanı, salçayı, pirinci ve bulguru zeytin yağı ile kavuralım. Baharatları ekleyelim. Bir bardaktan daha az su ekleyelim.Suyunu çekince içimizde hazır olacaktır.
Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi incecik saralım.
Kavonozun içine resimde gördüğünüz gibi dik şekilde sıkı sıkı diziyoruz. İlk sıra bitince ikinci katına diziyoruz. Kapak kısmına kadar sıkıca dizelim.Üzerine hava kalmaması için su koyalım.En üste biraz zeytinyağı damlatalım. Kapağını sıkıca kapatalım.
Geniş bir tencereye suyu koyalım. Resimdeki gibi, şişeler dik olabiliyorsa dik, olmuyorsa benim gibi yan şekilde içine yerleştirelim.Su kaynadıktan sonra 10 dk kadar kaynatalım. Şişeleri çıkarıp sıcakken ters çevirip soğumasını bekleyelim.
Konservemiz hazır. Arzu ettiğinizde kavonozda tencereye çıkarıp üzerini geçmeyecek şekilde su koyup pişirebilirsiniz.Suyunu biraz çekince üzerine zeytin yağı ilave edelim. Limon sıkalım.