Bugün sizlerle kış mevsiminin çok tercih edilen tatlılarından birisi olan kabak tatlısı
tarifini paylaşacağım.
Bal kabağı daha çok tatlı olarak seviliyor ülkemde.
Peki faydalarını biliyor muyuz?
Bal kabağının sağlık açısından faydaları da tartışılmaz derecede fazla; Renginden dolayı bal kabağı beta karotendir; ve antioksidan özelliği gösteriyor, kalbi ve cildi koruyan etkilere sahiptir.
Aynı zamanda bal kabağı, güneşten alınan zararlı ultraviyole ışınların etkileri sebebiyle ortaya çıkan serbest radikallerle savaşan bir etkiye sahiptir.
Aynı zamanda bal kabağı, güneşten alınan zararlı ultraviyole ışınların etkileri sebebiyle ortaya çıkan serbest radikallerle savaşan bir etkiye sahiptir.
Balkabağının içerisinde bol miktarda potasyum ve çinko da bulunmaktadır.
Potasyum, yüksek tansiyon hastalarında tansiyonu dengeleyici özelliği bulunmaktaymış.
Kemik yoğunluğunu arttıran çinkonun kabak içerisinde bol miktarda bulunması da çok önemli.
Malzemeler
1 kg. dilimlenmiş bal kabağı
2 su bardağı toz şeker (400 gr)
Üzeri için
Yarım su bardağı Tahin
ve ceviz içi
Yapılışı
Kabakları kabuklarını soyup irice küpler halinde doğrayalım..
Tencereye alıp üzerine şekerin tamamını dökelim ve tencerenin kapağını kapatalım..
Bu şekilde 1 gece buzdolabında bekletelim ki kabaklar suyunu salsın. (Zamanınız yoksa 2-3 saatte bekletebilirsiniz)
Şeker eriyip kabaklar suyunu salınca tencereyi kısık ateşteki ocağa alalım.
Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Ocaktan alıp soğumaları için bekletelim.
Soğuyan kabakları servis tabağına alalım ve üzerlerine tahin gezdirip
cevizle süsleyerek servis yapalım.
Lezzetli Kabak Tatlısı İçin Püf Noktaları
*Kabak tatlısını yapacağınız günün bir gün öncesinden gerekli şekeri üzerine ekleyerek bekletirseniz şeker kabaklara işleyecek ve tatlınızın tadı kararında olacaktır.
*Tatlınızı yaparken şeker köpürecektir bundan dolayı geniş ve derin bir tencere
kullanırsanız iyi olur.
*Kabak tatlısı köpürmeye başladığında tencerenin kapağını yarım kapatıp ocağınızı kısık ateşe alın
*Eğer kabaklarınız yeterince sulanmamışsa üzerine 1 kahve fincanı su ekleyebilirsiniz.
*Kabakları çok küçük dilimlerde kesmeyin ve çok yüksek ateşte pişirilirse
kabak çok çabuk suyunu çeker. Püre haline gelir hatta yanabilir..
....Afiyet Olsun...