Ev Yapımı Sucuk Tarifi Evde sucuk Nasıl Yapılır

Ev Yapımı Sucuk

    Her şeyi evde yapmayı deniyorum biliyorsunuz. Dışarıdan aldığımız her şeyde raf ömrünü uzatmak için kimyasal ya da boya bulunuyor. Evde yaptığım ürünleri içime sinerek yiyebiliyorum. Tabi markete gidip almak kadar kolay olmuyor ama lezzeti daha iyi oluyor.:) Evde sucuk yapıp tadına baktıktan sonra gülü seven dikenine katlanır mantığı, dışarıdan sucuk almak istemeyeceksiniz. Daha önce de pastırma yapmıştım hatırlarsanız. Buradan bakabilirsiniz. Geçelim sucuğun yapımına ve püf noktalarına.

Sucuğun Malzemeleri:
  • 4 kg dana eti ( 40% yağ olmalı)+ 1 kuzu eti kıyması
  • 100 gr sarımsak
  • 150 gr tuz
  • 250 gr sucuk baharatı
  • 4 metre sucukluk kuru bağırsak
Ev Yapımı Sucuk Yapılışı:

  • Kıymayı iki kez çektirmelisiniz. Ve 40%  yağ olmalı.  Yağ sayesinde kururken çok sert olmaz ve daha lezzetli olur. Piyasadan aldığınız sucuklarda da bu kadar yağ olur zaten.
  • Sarımsaklar, tuz ve baharatlar kıymanın pişmesini sağlar ve bakterilenmesini önler.
  • Sarımsakları temizleyip eziyoruz, dövüyoruz. 
  • Sucuk baharatını aktardan temin edebilirsiniz. Dilerseniz Kimyon,karabiber,pul biber, yeni bahar koyup karıştırabilirsiniz. Ben Türkiye den gelirken sucuk baharatı getirmiştim.
  • Kıymayı, sucuk baharatını, dövülmüş sarımsağı, tuzu karıştırıp iyice yoğuruyorsunuz. Homojen bir karışım olmalı. Bu aşamada eviniz buram buram sarımsak kokacaktır. :)
  • Yoğrulan harcı üzerini kapatıp dolapta 1 gün dinlendirseniz iyi olur. Ben aceleci davrandım dinlendiremedim. Tadı tuzu yerinde mi diye hemen tavada bir miktar pişirip tadabilirsiniz.
  • Kuru bağırsağı ılık sirkeli suda yarım saat  bekletin. Islak ıslak kullanacaksınız endişelenmeyin.
  • Sucuk yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey içinde hava bırakmamaktır. Hava alırsa bozulabilir.
  • Kıyma makinenizin sucuk aparatını takın. Üzerindeki hazneye sucuk harcından koyun. Sucuk aparatına bağırsağı geçirin. Makineyi çalıştırın. Bağırsağın alt ucunu hemen bağlamayın hava çıksın. Tabi altını tutmalısınız:) Bağırsağın doğal şekli kıvrımlı olduğu için yuvarlak şekle kendisi geliyor. İki ucunu yorgan ipiyle bağlayın. Yine de hava kaldıysa üzülmeyin.
  • Sucukları serin ve gölge bir yerde saklamalısınız. Evlerimiz kaloriferli olduğu için biraz zor olabilir. Ben garajda bar oturaklarına bir boru geçirip halkaları ona astım. Asmamız gerekiyor. Daha iyi havalanıp kuruması için. Her gün bir ya da iki kere ıslamalısınız.  Dış bağırsak yarı geçirken bir özelliğe sahiptir. Çabuk kurursa içi kurumayabilir. Bu nedenle ıslatmalısınız. 7-10 günde kurur. İmkanınız yoksa streç filme sarıp buz dolabında saklayabilirsiniz.Öyle de kuruyabilir. Çamaşır askısına asabilirsiniz.
  • Kuruyan sucukları serin yerde muhafaza ediniz. Dolapta ya da dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Not: İlk defa doldurduğum için bir iki tanesinde hava kaldı, kötü oldu.. Diğerleri sağlam ama:)