En son geçen senenin sonunda yazdığım akraba günü menüsünde kalmış bloğum..
Bu sene yeni eğitim dönemiyle özel bir okulda çocuklarla mutfak sanatları dersine giriyorum..
Hatırlarsanız bu dersin farklı bir okulda uygulanan şeklinden
daha önce buradaki postta biraz bahsetmiştim..
Her hafta çocuklarla değişik tarifler yapıyor, tadına bakıyoruz.
Çocuklar mutfağı, pişirip taşırmayı çok seviyorlar hatta bu konularda birbirleriyle
yarışıyorlar desem yeridir.
Bu yüzden bloğa yeni post eklemek biraz zaman alabiliyor.
Bugünkü börek tarifimizin birkaç değişik adı var:
Duvak börek diyen var, büzgülü börek diyen var.
Benim gibi midye börek diyen de var.
Ne derseniz deyin görüntüsü güzel bir börek.
Midye börek, yapımı pratik, sunumu şık bir börek.
Sizler de nasıl yapılıyormuş bu börek diyorsanız altta kolaj şeklinde gösterdim.
Üstteki fotoğraf en son akraba günümüzden teyzemin hazırladığı börekler,
en alttaki ise benim hazırladıklarım..
Aradaki fark, teyzem daha sıkı sarmış pişirirken de iyice kızartmış
bense daha geniş geniş sarmışım ve orta derecede kızartmışım.
Malzemeler
3 adet yufka
2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
İnce doğranmış maydanoz
Sosu için
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı
Su ,süt ve sıvı yağı karıştırma kabında karıştıralım ve
yufkaları ıslatacağımız harcı bu şekilde hazırlamış olalım..
İç harcımız için peyniri rendeleyelim maydanozu incecik doğrayalım ve ikisini karıştıralım.
Bir tam yufkayı 4 eşit parçaya bölelim. (dört adet üçgen parça elde etmiş olacağız)
Üçgen parçayı tezgaha alttaki gibi serelim ve hazırladığınız sütlü sosu fırçayla sürerek
yufkayı ıslatalım...
Altta fotoğrafta gördüğünüz gibi parmağımızla üçgenin sivri ucundan tutarak
ortada birleşinceye kadar çekelim.
Kenarda kalan geniş parçaları ortaya doğru yaklaştırarak birleştirelim.
Yufkanın uç kısmına yeterince peynirli harçtan koyarak
altta fotoğraftaki gibi üç defada saralım.
Ve kolajda son fotoğraftaki gibi yavaşça şekli bozmadan arka tarafını çevirerek tepsiye alalım.
Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayalım.
Islatmak için kullandığımız sos artarsa böreklerin üzerine fırçayla sürüp bekletebilirsiniz..
Son olarak böreklerimizin üzerine yumurta sarısı ile sıvı yağı karıştıralım ve böreklerin üzerine sürüp susam ya da çörek otu serpelim.
200 derecede ısıttığımız fırında böreklerimiz kızarıncaya kadar pişirelim..
......Afiyet Olsun....
......Afiyet Olsun....