Çağımızın hastalıklarından bir tanesi olan ve günümüzde bir çok kişide olan fakat toplumumuz tarafından pek bilinmeyen bir hastalıktan bahsetmek istiyorum, bahsetmek istediğim hastalığın adı epilepsi, İsterseniz önce epilepsi hastalığı hakkında kısaca bilgilenelim.
Epilepsi nedir?
Epileptik nöbet beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkan bir klinik tablodur. Hastada klinik olarak belli bir süreye sınırlı, bilinç, davranış, duygu, hareket veya algılama fonksiyonlarına ilişkin bozukluk görülür. Her epileptik nöbet geçiren kişi epilepsi hastası demek değildir. Epileptik bir nöbet geçirdiğiniz zaman aklınıza hemen ben epilepsi hastası mıyım diye endişelenmek yerine öncelikle ilk yapmanız gereken hemen bir nöroloji uzmanına başvurmanızda çok fayda var. Doktorunuz sizden bir takım epilepsi hastası olup olmadığınızı anlamak için bir takım testler isteyecektir.
Epilepsi tanısı nasıl konulur?
En önemlisi eğer imkanınız varsa nöbet geçiren kişiyi videoya çekin veya fotoğraflarını çekin, hal ve hareketlerini bir kağıda not edin. Bu doktorun tanı koyması için çok etkili bir yol olacaktır. Özellikle video'ya çekmeniz çok ama çok faydalı olacaktır.
Epilepsi klinik olarak tanısı konulan bir hastalıktır. Geçirilmiş bir atağın epilepsi olup olmadığına karar vermek, epilepsi ise ne tür bir epilepsi olduğunu tespit etmek için hastanın veya hasta yakının gözlemi ve bunu doktora doğru bir şekilde aktarması çok önemlidir. Epilepsi tanısı konduktan sonra ne tür nöbet olduğunu tespit etmekse hangi epilepsi ilacının daha etkili olacağı konusunda yol gösterici olacaktır.
Epilepsi nöbeti geçiren bir kişi gördüğüm zaman neler yapmalıyım?
Epilepsi çok çeşitli bir hastalıktır. Yani bazı epilepsi hastaları yolda yürürken aniden düşüp nöbet geçirir, bazı epilepsi hastaları ise geceleri uykuda nöbet geçirir bazıları ise otururken nöbet geçirebilir. Eğer yanınızda nöbet geçiren bir kişi gördüğünüz zaman panik yapmak yerine aşağıdaki işlemleri yapabilirseniz belkide bir hayat kurtarabilirsiniz.
* Her şeyden önce sakin olun ve panik yapmayın.
* Nöbet geçiren kişinin hareketlerine engel olmaya çalışmayın.
*Nöbet geçiren kişinin nefes almasını zorlayıcı giysiler varsa örneğin kravatını gevşetin ve gömleğinin düğmelerini açın bu şekilde hastanın rahat nefes almasını sağlayın.
*Nöbet geçiren hastanın başının altına yumuşak bir şey koyun, eğer o anda koyacak bir şey yoksa üzerinizdeki ceketi yastık şeklinde yaparak hastanın başının altına koyabilirsiniz
*Nöbet geçiren kişiyi hafifçe sağ veya sol tarafına çevirin böylece hastanın havayolu açılır ve dilinin boğazına akmasına neden olmuş olursunuz.
* Hastanın çenesi kasılıyorsa bunu parmaklarınızla veya sert bir cisimle açmaya çalışmayın.
* Epilepsi nöbeti sona erene kadar yanından ayrılmayın.
* Nöbet geçiren kişi kısa süreli bir bilinç kaybı yaşayabilir. Sakin olun ve güven verici olun.
* Nöbetin kaç dakika olduğunu hemen not edin
Lütfen unutmayalım bugün çok sağlıklı olabiliriz ama ne olacağımız hiç belli olmaz, lütfen sokakta veya çevrenizde epilepsi nöbeti geçiren kişiler için yukarıdakileri yapmaya çalışın unutmayın bir gün bizlerde o kişinin yerinde olabiliriz o yüzden elimizden geleni yapmaya çalışalım.
Bu yazı , blogger, sosyal medya, epilepsi ve kişisel blog yazarı olan yazarı Gökhan TEKİN tarafından sevdicann.blogspot.com için yazılmıştır.