SOSYETE MANTISI

Sosyete mantısı tarifi
Sosyete mantısı nasıl yapılır
Hazır yufkadan börek tarifi
Kolay mantı tarifi
     Öğrencilik yıllarımda; genelde menemen, yumurtalı patates kavurması gibi yemeklerin en önemli menüyü oluşturduğu bir öğrenci evinde ilk defa arkadaşımızın annesinin elinden yediğimiz bu börek o günlerde bana o kadar güzel ve değişik gelmişti ki, halen her yaptığımda o günleri ve arkadaşımız Altay'ın fiziken ve ruhen güzel annesini anımsarım.Öğrenci evinin kısıtlı imkanlarında yapılıp; çok kalabalık bir arkadaş grubu ile yenilen o böreğin tadını yakalamak mümkün olmasa da sonraları pek çok defa bazen kızartarak bazen de fırında pişirerek peynirli, patatesli, karışık, kıymalı içler hazırlayarak herkesin damak zevkine uygun  bu çok pratik böreği yaptım.Bu böreği çay saatleri için veya ana öğün olarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su
  • 4 - 5 adet haşlanıp ezilmiş patates veya peynir
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 500 gram yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Yufkalar dört parçaya bölünür.
  • Zeytinyağlı su ile her tarafı ıslatılır.
  • Geniş kenarına istenen iç malzemesi konulup, gevşek bir şekilde sarılır.
  • Kendi etrafında sarılarak gül şekli verilir.
  • Uç kısımları hafifçe ıslatılıp, yapıştırılır.
  • Böreklerin üzerine fırçayla zeytinyağlı karışım sürülür.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Çok az tuz ile dövülmüş sarımsaklar çırpılmış yoğurda eklenip, karıştırılır.
  • Fırından çıkan sıcak böreklerin üzerine yoğurtlu sos dökülür.
  • Tavada zeytinyağının içinde pul biber ve nane yakılarak yoğurdun üzerine gezdirilip, sıcak servis edilir.