Ev yapımı Zeytin Ezmesi


Bugün lezzetli bir kahvaltılık tarifi var.
Aslında kahvaltılık dediğime bakmayın bu ezmeyi poğaça ve kurabiye içlerinde bile kullanabilirsiniz.

Zeytin ezmesi dendi mi aklıma çocukluğum geliyor..
Sürekli yemek seçen bir çocuk olduğum için 
doktor tavsiyesi ile bu üstte gördüğünüz dilimlerden  az yemedim 
O zaman işkence gibi gelse de zamanla tercihlerim ve damak tadımda haliyle değişti...
Şimdi zeytinimi kendim hazırladığım için midir nedir pek lezzetli geliyor bana.


Bu sene de önceki senelerde olduğu gibi zeytinimi kendim yaptım .
Evde siyah zeytin yapımını burada  yeşil zeytin yapımını ise burada detayları ile anlatmıştım.

Şükürler olsun hiç hazır almadık..
Bu sene geçen seneye oranla biraz fazla aldım ve hazırladım
Zeytinlerin içinde haliyle çok yumuşak olanlar da var.
İşte ben bu yumuşak olanları diğerlerinden ayırdım vee kendi zeytin ezme mi hazırladım..
  
Lezzeti çok çok güzel oldu.
Siz de zeytin ezmesi severseniz bu tarifi kaçırmayın derim; çünkü harika bir kahvaltılık..
Amman dikkat bu haliyle fazlaca zeytin tüketebilirsiniz; o kadar lezzetlidir...

Malzemeler
500 gr. çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı limon suyu
4 yemek kaşığı sızma zeytin yağı


Yapılışı
Çekirdeklerini çıkardığımız zeytinleri rondo da zeytin yağı ilavesi ile
 7-8 dakika kadar ezilene kadar çekelim..
Baharatları ve sarmısak rendesini ilave edelim çok az daha çekelim.
Lezzetli mi lezzetli zeytin ezmemiz hazırdır..

Artık bir simit diliminin üzerinde mi kullanırsanız, 
kızarmış ekmek üzerinde mi servis edersiniz tercih sizin.

Zeytin ezmesini cam kavanoza alıp üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip kapağını kapatın. 

Buzdolabında muhafaza edin.
*  Evde kalmış tüketilmemiş zeytinleri atmak yerine bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
*Dikkat etmeniz gereken kullanacağınız zeytinin tuzluluk oranı.Eğer zeytininiz tuzluysa ezmenizde tuzlu olur. Zeytinleri kullanmadan önce biraz suda bekleterek fazla olan tuzunu alın ve zeytini iyice süzerek sudan arındırın. 
*İsterseniz zeytin ezmenize karabiber ya da pul biber ilave edip acılı zeytin ezmesi de elde edebilirsiniz.
*  Zeytin ezmesinin lezzeti zeytininizin lezzetiyle doğru orantılıdır. Lezzetli bir zeytin ezmesi lezzetli zeytinlerden yapılır bunu da unutmayın.

....Afiyet Olsun....