Güllaç Nasıl Yapılır Güllaç Tarifi


Ramazan denince akla ilk gelen tatlı güllaçtır.
Güllaç yaprakları, suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirildikten sonra kurutulmasıyla elde ediliyor. Zamanla içine gül suyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı çıktı ve  ismi “güllaç” oldu.
Güllaç, sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlıdır. Sarayda da bu özelliğiyle çokça tercih edilmiştir.

Akrabalar arasında da benim güllacım çok beğenilir. Yoğun istek üzerine Güllaçı yaptık..

Güllaç malzemeleri:
  • 5 adet güllaç yaprağı
  • 5 bardak süt (1 litre)
  • Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
Güllaç Yapılışı:

Öncelikle şekeri ve sütü tencereye koyalım.Şeker eriyinceye kadar sütü ısıtalım.Gül suyunu ilave edelim.Süt ılık olmalı.

Ben dikdörtgen büyük borcamda yapıyorum. Borcamın altına bir kepçe süt dökelim. İlk güllaç yaprağını ortadan kırıp parlak tarafı üste gelecek şekilde yerleştirelim. Hindistan cevizi serpelim.Bir kepçe daha süt koyalım.İkinci yaprağı da parlak tarafı üste gelecek şekilde yerleştirelim.Tekrar hindistan cevizi serpelim. Üçüncü katıda yerleştirdikten sonra araya cevizi koyalım. Aynı işlemleri yapraklar bitene kadar uygulayalım. En üste sütün geri kalanını hepsini dökelim.Çekmeye bırakalım.Sütünü çektikten sonra üzerini ceviz,nar,antep fıstığı,vişne,kiraz hangisini isterseniz  süsleyebilirsiniz..

Güllaç Yapmanın Püf Noktaları:
  • Güllaç Yapraklarının parlak tarafı üste gelecek
  • Her yaprak için bir bardak süt konulacak
  • Her yapraktan sonra hindistan cevizi serpilecek
  • Araya bol ceviz konulacak.( Ceviz çekilmeyecek, kırılacak.)