Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş olan bir mübarek ay göz açıp kapayıncaya kadar geldi geçiyor..
Rabbim kusurlarımızı affederek bizleri bu ayın hürmetine mağfiret etsin inşallah.
Bayrama sayılı günler kalınca evlerde ister istemez
biz bayanlarda tatlıydı, yemekti, temizlikti bir tatlı telaş oluşuyor...
Bayram yaklaşırken baklavasız bayram olmaz diyenler için bugün
Baklava yapmak gerçekten maharet isteyen zahmetli ve yorucu bir iş.
Bu nedenle genelde ev baklavaları bayramlarda ve benzer günlerde açılıyor..
Malzemeler
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 fiske tuz
ve
Aldığı kadar un
Üzeri için
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı eritilmiş tereyağ
Açmak için
200 gr nişasta
200 gr un (ikisi karıştırılacak)
İçine
3 su bardağı kırılmış ceviz
Şerbeti için
5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı
Öncelikle şerbet malzemelerini (su ve şeker) tencereye alıp kaynamaya başlayınca ocağı kısalım;
20 dakika kaynatalım ve sonra limon suyunu ilave edelim tekrar 7-8 dakika kadar daha kaynatıp soğumasını sağlayalım.
20 dakika kaynatalım ve sonra limon suyunu ilave edelim tekrar 7-8 dakika kadar daha kaynatıp soğumasını sağlayalım.
Baklava hamuru için un dışında tüm malzemeyi karıştırma kabımıza alalım karıştıralım..
Unu da yavaş yavaş ilave ederken yoğuralım..
Hamur kıvamımız yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvam olacak..
Hazırladığımız hamurdan cevizden biraz daha küçük 40 adet beze yuvarlayalım..
Bezelerin üzerini nemli bir bez ile örtelim.. 15 dakika kadar dinlendirelim.
Bezeleri 10 'arlı 4 gruba ayıralım.
İlk 10 bezeyi önce tek tek nişastayla karıştırdığımız undan serpiştirerek çay tabağından az büyük boyutta açalım ve yine aralarına unlu nişastadan serperek üst üste koyalım..
Altta görüyorsunuz..
Üst üste dizdiğimiz bu hamurları önce merdane yardımı ile açarak büyütelim.
Sonrasında da oklava kullanarak tepsi boyutunda büyük ince yufka haline getirelim.
Tepsinin tabanını yağlayalım ve açtığımız bu yufkayı tepsimize yerleştirelim..
(bu aşamada isterseniz araya ince bir kat ceviz döşeye bilirsiniz ben sadece orta kata ceviz koydum)
Diğer 10 adet bezeyi de aynı şekilde açalım ve tepsiye yerleştirelim.
Diğer 10 adet bezeyi de aynı şekilde açalım ve tepsiye yerleştirelim.
(böylece baklavanın ortasına gelmiş oluyoruz)
Baklavanın tam ortasına üstte gördüğünüz gibi bolca ceviz serpelim.
Kalan 20 bezeyi de 10’ar 10’ar açarak tepsiye yerleştirelim
Baklavanın tam ortasına üstte gördüğünüz gibi bolca ceviz serpelim.
Kalan 20 bezeyi de 10’ar 10’ar açarak tepsiye yerleştirelim
ve tepsiden taşan fazlalıkları keserek çıkartalım.(Bunları ara katlarda kullanabiliriz..)
Daha sonra baklavayı altta gördüğünüz gibi dilimleyelim ,
Daha sonra baklavayı altta gördüğünüz gibi dilimleyelim ,
Tereyağı ve sıvı yağ karışımını iyice kızdırılmış olarak baklavanın üzerine
her tarafına yetecek miktarda iyice gezdirelim.
her tarafına yetecek miktarda iyice gezdirelim.
Önceden 160 derecede ısıttığımız fırında baklavamız kabarıp
üzeri kızarıncaya kadar pişirelim..(Yaklaşık 50 dakika gibi ağır ağır kontrollü olarak)
Baklavanın çok yüksek olmayan ve önceden ısıtılmış fırında yavaş yavaş içini çeke çeke pişmesi gerekmektedir. Aksi halde dışı pişer içi hamur kalabilir.
Baklavanın çok yüksek olmayan ve önceden ısıtılmış fırında yavaş yavaş içini çeke çeke pişmesi gerekmektedir. Aksi halde dışı pişer içi hamur kalabilir.
Baklava pişince hemen servis yapacaksanız şerbetini birden değil yavaş yavaş dökebilirsiniz.
Şerbeti dökerken dikkat etmeniz gereken;
*Kıtır kıtır bir baklava istiyorsanız şerbetiniz ılık baklavanız ise soğuk olmalıdır..
Yumuşak bir baklavadan hoşlanıyorsanız da ,
baklavanızın sıcaklığı hafif gidince ılık şerbeti üzerine dökebilirsiniz..
*Şerbetin kıvamı çok koyu olmamalı çok sıvı da olmamalı
İyi bir baklava için püf noktalar
* Baklava yufkalarını açarken buğday nişastası tercih etmeniz faydanızadır. Bu şekilde açtığınız yufkaların oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
*Baklava açarken kullandığımız nişastayı iyi ayarlamak gerekiyor.Aşırı derecede nişastaya bulanan baklava lezzetli olmaz. Yufkalar çürüyebilir.
Az nişastaya bulanan baklava hamuru ise zor açılır yapışır ya da yırtılır.
Bu nedenle nişastayı üzerini ince bir tabaka oluştucak şekilde serperek kullanmalıyız...
*Baklava açarken kullandığımız nişastayı iyi ayarlamak gerekiyor.Aşırı derecede nişastaya bulanan baklava lezzetli olmaz. Yufkalar çürüyebilir.
Az nişastaya bulanan baklava hamuru ise zor açılır yapışır ya da yırtılır.
Bu nedenle nişastayı üzerini ince bir tabaka oluştucak şekilde serperek kullanmalıyız...
*Baklavanın üzerine dökeceğiniz yağ karışımını kızdırırken yakmamalısınız.. Yani tencerenin dibinde beyaz köpükcükler ve tortular oluştuysa muhakkak bir tülbent yardımıyla süzmelisiniz.
Çünkü bunlar pişerken yanar ve baklava üzerinde daha da yanarak siyah siyah kötü gözükür.
Çünkü bunlar pişerken yanar ve baklava üzerinde daha da yanarak siyah siyah kötü gözükür.
*Hazırladığınız baklavanın kıtır olmasını isterseniz, baklava hamuruna yarım limon suyunu eklemeniz yeterli olur.
*Tatlının kıtırlığı için aynı zamanda yumuşasın istemiyorsanız şerbetini üzerine döktükten sonra üzerini tepsi ile kapatmayın.
*Tatlının kıtırlığı için aynı zamanda yumuşasın istemiyorsanız şerbetini üzerine döktükten sonra üzerini tepsi ile kapatmayın.
Bayram da Sılay-ı Rahim için memlekette ziyarette olacağım için şimdiden
Tüm İslam aleminin Ramazan bayramını kutlarken, bu bayram İslam beldelerindeki kan, gözyaşı ve zülümlerin bittiği bir günde yapılacak bayramların habercisi olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.
Rabbim bu bayramda İslam Alemine yardım etsin bizler bayrama huzur içinde rahat içinde giriyoruz giremeyen kardeşlerimiz için dua edelim inşallah...
Bayramınız mübarek olsun..