3-4 ay oluyor bir tepsi kurabiye yaptım. Yaparken içime sinmedi hiç ama yine de pişirdim.
Aslında tam olarak şöyle oldu, hemen yumuşasın diye ocağa yakın bi yere koyduğum tereyağının yarısından çoğu erimişti. Geri soğutsam olmaz, yenisini yapsam bu yağla ne yapacağım aman bu sefer de böyle olsun diye her zaman uyguladığım çikolatalı kurabiye tarifi erimiş yağ ile uyguladım.
Aman Allahım! Hayatımda yediğim en güzel kurabiyelerden biri oldu. Sonra tabi sevindim çünkü yeni bir yöntem keşfettim falan sandım slkfjdlsf. Hatta sizle de instagram'da paylaşmıştım "yanlışlıkla yediğim en güzel kurabiyeyi yaptım" diye. Şaka değildi yani, yanlışlıkla oldu. Neyse okuyucu, patent olaylarına girmeye başlamadan, yöntemi sahiplenmeden dedim ki bi araştırayım ben bunu. Bi de ne göreyim, zaten bu bilinen bir yöntemmiş. Şaşırdım da diyemem şimdi, bekliyordum aslında :D
Yeni bir kurabiye pişirme yöntemi bulamasam da, yediğim en güzel kurabiye ile tanışma şansım oldu diyelim. O gün bugündür, kurabiyeyi erimiş tereyağ yağ ile pişiriyorum.
Kısaca "melted butter cookies" yazınca bile 2002'lere kadar veriler geldi :D Sonra hemen hemen aynı tarifi Allrecipes'te 7000 kişinin denediğini ve bayıldığını gördüm. Benim yaptığımla bire bir aynısını ise Pinch Of Yum, blogunda bir iki püf nokta ile beraber yayınlamıştı. All Recipe'sten ziyade, Pinch Of Yum'un açıklayıcı anlatımı daha çok hoşuma gitti.
Aslında sizle daha önce çikolata parçalı kurabiye pişirdik. O tariften hep olumlu geri bildirimler aldım. Bunu çok daha fazla seveceksiniz diye tahmin ediyorum. Zira her yerde Dünyanın en güzel kurabiyesi diye geçmiş. Güzel tabi, ama gerçekten en iyi mi derseniz bilemiyorum.
Aslında sizle daha önce çikolata parçalı kurabiye pişirdik. O tariften hep olumlu geri bildirimler aldım. Bunu çok daha fazla seveceksiniz diye tahmin ediyorum. Zira her yerde Dünyanın en güzel kurabiyesi diye geçmiş. Güzel tabi, ama gerçekten en iyi mi derseniz bilemiyorum.
Kurabiyeyi yaparken dikkat etmek gereken önemli birkaç nokta var, bunlara dikkat ettikten sonra bu tarifle harika kurabiyeleriniz olacak.
- Mümkün olduğunca pişirme süresini geçirmeyin. Fırından alınca zaten bütün kurabiyelerin dağılgan olmasına alışkınız ama bunun rengi de size açık gelebilir, sorun yok.
- Tereyağını eritin ama ılıtın, sıcak olmaması gerek.
- Yumurta ekledikten sonra fazla çırpmayın, kurabiyeleri sertleştiriyor.
- Yeterli miktarda un kullanmak. Uh. Sanırım en sıkıntılısı bu. Yeterli un? Hamurunuz ne çok yapışkan olacak ne de kalıplanacak kadar kuru.
Bu arada ben bu fotoğrafları çekerken bıkmadan usanmadan bana yardım eden, kurabiyeleri süte fırlatan sanırım dünyanın en iyi kalpli kardeşi Meloş'a teşekkür edeyim burdan. Kendisi ODTÜ'de inşaat okuyor ama bitirince asistanım yapacağım onu :P
En İyi Çikolatalı Kurabiye Tarifi
Orijinal tarif Pinch Of Yum'a ait.
113 gr tereyağ (hassas tartınız yoksa 8 yemek kaşığı veya 125'lık tereyağdan birazcık alıp kullanabilirsiniz, çok bi farkı olmadı)
1/2 kap (100 gr) beyaz toz şeker
1/4 kap (50 gr) esmer toz şeker
1 büyük yumurta
Yumuşak, Dolgun ve Bol Çikolata Parçalı Kurabiye
En İyi Çikolatalı Kurabiye Tarifi
Orijinal tarif Pinch Of Yum'a ait.
113 gr tereyağ (hassas tartınız yoksa 8 yemek kaşığı veya 125'lık tereyağdan birazcık alıp kullanabilirsiniz, çok bi farkı olmadı)
1/2 kap (100 gr) beyaz toz şeker
1/4 kap (50 gr) esmer toz şeker
1 büyük yumurta
1 1/2 kap un (200 gr kadar ama daha fazlasına da ihtiyacınız olabilir)
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karbonat
3/4 kap damla çikolata veya doğranmış (ben daha fazla kullandım. %70 kakaolu çikolata kullanıp ekstradan da beyaz çikolata da ekledim, size kalmış)
Fırını 175C'ye ayarlayın. Tepsiye pişirme kağıdı serin.
Tereyağını (40 sn) mikrodalgada veya benmaride, 3/4 eriyene kadar eritin. Çok sıcak olmamalı ama büyük çoğunluğu sıvı kıvamda olmalı. Eğer çok ısındıysa çok kullanmadan önce ılıyana kadar bekletin.
Tereyağını çırpın ve yumuşak ve kremsi bir kıvam elde edince şekerleri ve tuzu ekleyin, 1-2 dakika daha çırpıp yumurtayı ekleyin. Yumurta iyice karışana kadar, yaklaşık 1-2 dakika orta devirde karıştırın.
Un ve karbonatı ekleyin, ve karıştırın. Burda dikkat etmeniz gereken nokta un miktarı. Tarifte yazan miktardan daha fazla una ihtiyacınız olabilir. 1.5 kap unu ekleyip önce bir deneyin, kopardığınızda elinize yapışmıyorsa tamamdır. Eğer bulaşıp, yapışıyorsa biraz daha un ekleyin ve karıştırın. Kısaca yumuşak, kremsi bir görünümü olacak ama elinize bulaşmayacak, yuvarlayabileceğiniz bir hamur elde etmeniz gerek.
Hamur istediğiniz kıvama gelince çikolata parçalarını ekleyin ve karıştırın.
Tepsiye mümkün olduğunca eşit büyüklükte toplar şeklinde ve aralarında 3-5 cm boşluk kalacak şekilde dizin.
Fırında 9-11 dakika pişirin. Daha fazla pişirmemeye özen gösterin yoksa yumuşak kıvam gidiyor. Fırından alınca size pişmemiş gibi görünebilir, ama kurabiyeler pişti :)
Şimdi sabırlı olup kurabiyeleri 30 dakika kadar dinlendirin. (Bu aşamada ben çok kötüyüm, 3-4 dakika sonra yemeye başlıyorum ama dinlendirmek de önemli.)
Süte batırıp yemeye hazır kurabiyeleriniz. Ya da benim gibi süte fırlatabilirsiniz. :D
1/4 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karbonat
3/4 kap damla çikolata veya doğranmış (ben daha fazla kullandım. %70 kakaolu çikolata kullanıp ekstradan da beyaz çikolata da ekledim, size kalmış)
Fırını 175C'ye ayarlayın. Tepsiye pişirme kağıdı serin.
Tereyağını (40 sn) mikrodalgada veya benmaride, 3/4 eriyene kadar eritin. Çok sıcak olmamalı ama büyük çoğunluğu sıvı kıvamda olmalı. Eğer çok ısındıysa çok kullanmadan önce ılıyana kadar bekletin.
Tereyağını çırpın ve yumuşak ve kremsi bir kıvam elde edince şekerleri ve tuzu ekleyin, 1-2 dakika daha çırpıp yumurtayı ekleyin. Yumurta iyice karışana kadar, yaklaşık 1-2 dakika orta devirde karıştırın.
Un ve karbonatı ekleyin, ve karıştırın. Burda dikkat etmeniz gereken nokta un miktarı. Tarifte yazan miktardan daha fazla una ihtiyacınız olabilir. 1.5 kap unu ekleyip önce bir deneyin, kopardığınızda elinize yapışmıyorsa tamamdır. Eğer bulaşıp, yapışıyorsa biraz daha un ekleyin ve karıştırın. Kısaca yumuşak, kremsi bir görünümü olacak ama elinize bulaşmayacak, yuvarlayabileceğiniz bir hamur elde etmeniz gerek.
Hamur istediğiniz kıvama gelince çikolata parçalarını ekleyin ve karıştırın.
Tepsiye mümkün olduğunca eşit büyüklükte toplar şeklinde ve aralarında 3-5 cm boşluk kalacak şekilde dizin.
Fırında 9-11 dakika pişirin. Daha fazla pişirmemeye özen gösterin yoksa yumuşak kıvam gidiyor. Fırından alınca size pişmemiş gibi görünebilir, ama kurabiyeler pişti :)
Şimdi sabırlı olup kurabiyeleri 30 dakika kadar dinlendirin. (Bu aşamada ben çok kötüyüm, 3-4 dakika sonra yemeye başlıyorum ama dinlendirmek de önemli.)
Süte batırıp yemeye hazır kurabiyeleriniz. Ya da benim gibi süte fırlatabilirsiniz. :D