Bloğumu takip eden takipcilerim ev yapımı ürünlere ne kadar değer verdiğimi bilirler..
Bir anne olarak özellikle de çocuk sahibi olduktan sonra bu konuda hassasiyetim daha da arttı
ve gün geçtikçe de artmaya devam ediyor.
Bir çok çok şeyi evde yapabildiğim kadarıyla kendim yapmaya çalışıyorum.
İnanın gıda alış verişi için markete gittiğimde sebze dışındaki gıdalar da
o alınmaz içinde bu var, bu alınmaz şu koruyucu var
diye diye bir şey almadan eve döndüğüm çok olmuştur.
Bazen işi biraz daha ilerletip başkaları sorgulamadan her önlerine geleni aldıklarında
müdahele etmemek için kendimi zor tutuyorum.
Bize her sunulanı yemeli miyiz?
İnanın bir çok kişi özellikle paketli işlenmiş gıdaların içeriklerini bilseler
koruyucuları, boyaları, emilgatörleri, kimyasalları ve aklınızın hayalinizin almayacağı daha bir çok ne idüğü belirsiz şeyleri içeren gıdaları almazlardı.
Bu tarz ürünleri satanlar sürekli insanları aldatmanın sınırlarında geziniyorlar.
Ürünlerin üzerine utanmadan yalan olduğunu bile doğal katkısız bile yazabiliyorlar.
Oysa gerçeğe baktığınızda doğal yazan bir çok gıdanın doğallıkla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur.
Paketi çevirip arka tarafına baktığınızda içerisindeki doğal olmayan maddelerin listesinin bulunduğunu hepimiz görebiliriz.
Yeter ki biraz uyanık bilinçli tüketici olalım.
Bir çok gıda gibi uzun süredir pizzamızı da evde yapıyoruz..
Hem içinde ne olduğunu biliyor hem de temizliğinden emin oluyoruz.
Çok da bereketli oluyor.
Lahmacunu da unutmamak lazım.
Bu tarifin özelliği özel sosu.
Pişirilerek hazırlanan bir sosu var ve bu da lezzeti bariz bir şekilde etkiliyor..
Malzemeler
3 su bardağı un
2 su bardağı kepekli un
Yarım paket yaş maya(21 gr)
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı ılık su
2 çay kaşığı tuz
Sosu için
4 adet domatesin rendesi(kışlık sostan kullandım)
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı fesleğen
Kekik
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 adet küçük boy soğanın rendesi
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 diş sarmısak rendesi
Üzerine
Sucuk, haşlanmış mantar,
yeşil biber,tane mısır,
doğranmış yeşil ve siyah zeytin
Kaşar peyniri(rendelenecek)
Yapılışı
Mayayı şekeri ve ılık suyu ilave ederek eritelim ve 15 dakika kadar bekletelim.
Unu yoğurma kabımıza eleyelim.
Tuzunu ilave edelim.
Ortasını havuz gibi açalım ve mayalı suyu ve sıvı yağı dökelim.
Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
Hamurumuz toparlanınca üzerine nemli bir bez örtelim .
Yoğurma kabımızın üzerini kalın bir şeyle örtelim
ve 1 saat kadar hamuru mayalanıp kabarması için bu şekilde dinlendirelim..
Sosumuz için; rendelediğimiz soğan ve sarmısağı sıvı yağda soteleyelim.
diğer sos malzemelerini de ilave ederek biraz suyunu çekene kadar kaynatalım ve soğutalım.
Pizzanızın sosu için gerekli domates püresini kış hazırlıkları bölümünde anlatmıştık.
Mayalanan hamuru 6 bezeye ayıralım.
Her bir bezeyi altına un serperek yuvarlak olarak 4 mm kalınlığında açalım.
açtığımız bu hamuru tepsiye alalım ve üzerine hazırladığımız sostan yeterince sürelim.
Üzerine iç malzemeleri (rendelenmiş kaşar peyniri dışındakileri) yerleştirelim.
Malzemelerin sırası şöyle olabilir;
sucuk, pastırma, zeytin,mantar, mısır en son domates ve biber gibi.
180 derecede ısıttığımız fırında 15 dakika kadar pişirelim..
Üstteki malzemeler kızarınca tepsiyi çıkaralım ve üzerine kaşar peyniri rendesini serpiştirip 1-2dakika daha pişirip kaşarlar eriyince servise hazırdır.
....Afiyet Olsun...