TURUNÇ EKŞİSİ

Turunç ekşisi tarifi
Turunç ekşisi nasıl yapılır
     Turunçgillere ve turuncu renge adını veren turunçlardan bol miktarda gelince ve evde de son zamanlarda fazla reçel tüketilmeyince bu defa reçel yerine ne zamandır yapmak istediğim turunç ekşisini yaptım.Güneyde zaman zaman limon yerine kullanıldığını bildiğimden, evde limon olmadığında kullanıma hazır sos olur diye düşündüm. Beş kilogram kadar turuncun suyunu sıkıp kaynattıktan sonra yaklaşık üç su bardağı çıkan ekşiyi ben buzdolabında saklıyorum ama siz daha çok turunçtan yapıp saklamak isterseniz, konserve yapar gibi kaynattıktan sonra kavanoza koyup, sıcakken ters çevirerek saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 kilogram turunç 
  • Meyve sıkacağı 
  • Kalın tabanlı tencere 
Yapılışı:
  • Turunçlar yıkanır.
  • Kabuklarından reçel yapılacaksa kabukları rendenin ince tarafı ile rendelenip, ayrılır.
  • Reçel yapılmayacaksa bıçakla ortadan ikiye bölünerek, meyve sıkacağı ile suyu sıkılır.
  • Sıkılan turunç suları süzgeçten geçirilip, kalın tabanlı bir tencereye alınır.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılıp, suyu iyice uçana kadar yaklaşık 1- 1,5 saat kadar arada karıştırılarak kaynatılır.
  • Kıvamı biraz koyulaşan turunç ekşisi soğuyunca tekrar süzgeçten geçirilip, uygun kaplara doldurulur.
  • Buzdolabında saklanır.