Portakallı İrmik Helvası


İrmik helvası un helvasından sonra en sevdiğimiz helvamız sanırım..
Tereyağı ile kavrulunca bir de sütlü şerbetle lezzetli bir irmik helvası kaçınılmaz oluyor..
Portakal zamanı bitti bitiyor derken ,
portakalın aroması ile de güzel olur dedim ve o şekilde denedim..
İrmik helvasını dondurmayla sunabilirsiniz bu şekilde de muhteşem olur.

Malzemeler
75 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı irmik
1 portakalın kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı çam fıstığı
Bir fiske tuz
Yarım paket vanilya

Şerbeti İçin
1 su bardağı+ 3 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı portakal suyu
2 su bardağı su

Önce 2 su bardağı suyu bir kaseye alıp 1 su bardağı şekeri ilave edip
 şekerin erimesi için karıştırıyoruz, 
daha sonra bu şerbete 1 su bardağı portakal suyunu da ekleyip ayrı bir yerde bekletiyoruz...
Yağı tencereye alıp eritelim, üzerine irmiği ve çam fıstıklarını ilave edelim  
ve irmikleri altın rengi gibi olana kadar kavuralım.
İçine rendelenmiş portakal kabuğunu ve vanilyayı ekleyip karıştıralım.
Sonra şerbeti de yavaş yavaş ekleyip ocağın altını kısalım tencerenin kapağını kapatalım.


Suyunu çekince altını kapatalım 
ve 3 yemek kaşığı toz şekeri üzerine serpip karıştıralım. 


5-6 dakika kadar dinlendirelim ve sonrasında istersek bir kaşık yardımı ile 

 istersek de herhangi bir kalıp yardımı ile şekillendirip servis edebiliriz..


*İrmik helvası yaparken en önemli püf noktası kısık ateşte kavurmaktır.
*Çam fıstığı yerine iri dövülmüş iç fındık ya da ceviz de kullanabilirsiniz. Ceviz ve ya fındık kullanırsanız fıstık gibi kavurmanıza gerek kalmaz sütü eklemeden önce ilave etmeniz yeterlidir..
*Şerbet olarak su +süt  karışımı  ya da sadece bu miktarı karşılayacak su kullanabilirsiniz..
da kullanabilirsiniz..

Blogdaki diğer helva tarifleri şöyle

Un helvası tarif burada  
Süt Helvası tarifi burada
Mısır unu helvası tarifi burada 
Pekmezli topak helva tarifi burada 
Fıstıklı irmik helvası tarifi burada 


....Afiyet Olsun...