Altın günlerinin, geleneksel beş çaylarının, misafir davetlerinin olmazsa olmazı kısırdır desem ne dersiniz? Kısır nasıl yapılır bilmeyen yoktur heralde. Ama yeni yapacak olanlar için paylaşmak istedim. Herkes de farklı yapıyor kısırı. İçine havuç, mor lahana, salatalık, herşeyden koyan var. Zevk tabii isteyen istediğini koyar.
Bu arada Amerika da kısırı bir seviyorlar anlatamam. International buffetta çok beğenildi, Kursta doğum günü partisinde yaptım değişik kültürden insanlar nasıl sevdiler. Benden tarif istiyorlar sürekli. Ben de geçen gün davet ettim Meksikolu, Brazilyalı, perulu arkadaşlarımı, kısır tarifi verdim uygulamalı olarak. Sonra da afiyetle yedik:)
Kısır Malzemeleri:
- Kişi başına 1 çay bardağı kısırlık bulgur( 1 numara)
- 4 baş yeşil soğan
- 1 adet kuru soğan
- 1 kaşık biber salçası
- 1 kaşık domates salçası
- Limon, nar ekşisi
- Pul biber, kimyon, tuz
- 5 adet marul yaprağı
- yarım demet maydonoz
- Kornişon salatalık turşusu
- İsteğe göre domates
Öncelikle kişi sayısı kadar çay bardağı kısırlık bulguru derin bir kaba koyalım . İçine kısırın üzerine gelecek ama geçmeyecek şekilde sıcak su ilave edelim. Üzerini kapatıp suyunu çekip kuru kalıncaya kadar beklemeye alalım.
Bu arada biz de soğanı küçük şekilde doğrayalım. Soğanı salçayı fazla yağda kavurup içine suyunu çeken bulguru karıştırıp kavuralım. Salçayı iyice bulgura yedirelim. İçine baharatları ve nar ekşisini ilave edelim. Ocaktan indirelim. Biraz soğuması gerekiyor. Yeşillikleri pişirmemesi için. Aceleniz varsa kapını değiştirin. Sonra yeşil soğanı, maydonozu, marulu incecik doğrayın. Kornişon turşusu çok yakışıyor isteğe göre onu ve domatesi de doğrayın. Yeşilliklerle ılıyan bulguru karıştıralım. Tuzunu limonunu isteğe göre koyalım. Afiyet Olsun:)