Sütlü talılar içinde, geleneksellerimiz arasında olan sütlaçın yeri ayrıdır. Ananelerimiz, babannelerimiz yeni sağdıkları taze sütleri sobanın üstünde kaynatırlardı. Sonra bu güzel sütten sütlaç yaparlardı torunlarına. Geçmişi düşünerek gülümsediğinizi hissediyorum şuanda:)
Sütlaç kelimesi 'sütlü- aş' dan gelmektedir ve bir Rumeli tatlısıdır. Türk mutfağında da çok fazla yapılmaktadır. Sütlacın kıvamı isteğe göre değişmektedir. Kimisi koyu sever kimisi pirinci biraz daha olsun ister.. Üzerine tarçınla birlikte harika bir tat olur. Sütlacın püf noktalarından biri sütün organik, tam yağlı olmasıdır. Pirinçlerin cinsi ve kalitesi de çok önemlidir. Sütlacın en makbulu pirinç, süt ve şeker kullanılarak yapılanıdır. Kıvam vermesi için katkı maddeleri katılanlar değildir yani.. Pastanelerde yediğiniz sütlaçlar kadar lezzetli bir sütlaç tarifi sizlerle:)
Sütlaçın Malzemeleri:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1 çak bardağı pirinç
- Servis için tarçın
Öncelikle piriçleri çok az yıkıyoruz. Fazla yıkarsak pirincin nişastası gideceğinden kıvam alması zorlaşabilir. Yıkadığımız pirinçleri bir tencereye alıp, 3 bardak suyu ilave ederek haşlamaya bırakıyoruz. Suyunu iyice çekip haşlanan pirinçlerimizin üzerine soğuk sütü ilave ediyoruz. Süt kaynamaya başlayınca şekeri ilave edip karıştırıyoruz. Sütün üzeri kaymak bağlayıncaya kadar kaynatıyoruz.
Sütünüz organik değilse ve pirinçler yeterince nişastalı değilse kıvam tutması zorlaşabilir. Kendinizi üzmeyin. 1 kaşık nişastayı yarım çay bardağı sütle çırpıp içine karıştırın kıvam aldığını göreceksiniz:)