EZO GELİN ÇORBASI


Çocukluğumuzdan kalma tatlar vardır ya,ne zaman yesek çocukluğumuzu hatırlarız.İşte Ezo gelin çorbası da o tatlardan biridir benim için.Yıllar geçse de,bir sürü çorba çeşidi çıkmış olsa da Ezo gelin ve benzeri çorbalar, Türk mutfağında ki yerini asla kaybetmiyor.Belki daha az yapar olduk ama yine de menümüzde ki yerini zaman zaman alıyor.Herkesin kendine has bir tarifi vardır ama reçete üç aşağı beş yukarı aynıdır.Bu da benim tarifim,mutlaka deneyin,şifa niyetine için derim.
  Diğer çorba tariflerime BURADAN ,yöresel lezzetlere de BURADAN ulaşabilirsiniz.
8 kişilik
MALZEMELER

1 su bardağından 2 parmak eksik kırmızı mercimek
1 tepeleme yemek kaşığı pirinç
2 yemek kaşığı pilavlık bulgur
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
4  su bardağı su
4 su bardağı et ya da tavuk suyu
tuz
karabiber
pul biber
kuru nane


HAZIRLANIŞI

  Öncelikle yağları tencereye alın ısıtın,yemeklik doğradığınız soğanı ve sarımsaklarımızı ekleyip kavurun.Unu ekleyin kokusu çıkana kadar onu da kavurun.Salçaları ekleyin biraz daha kavurduktan sonra yıkayıp süzdüğünüz mercimek,bulgur ve pirinci de ekleyip bir iki çevirin.
Su ve et suyunu da ilave edin orta ateşte kaynamaya bırakın.Kaynamaya başlayan çorbanın üzerinde ki köpükleri toplayıp kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Yeteri kadar pişen çorbayı dilerseniz blendırdan geçirebilirsiniz.Tuzunu ,baharatlarını ilave edip karıştırın,eğer kıvamı koyu ise biraz daha kaynar su ekleyip bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın.Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun...

 Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc      facebook:   anne eli gibi