Kışlık Acılı Ezme (Pişirilerek)


Ağustos Eylül ayları bende koştur koştur geçiyor..
Günler saatler yetmiyor desem yeridir..
 Benim için yüksek adrenalin içerse de seviyorum bu tarz hazırlıkları..
Bir çok ev hanımı da benimle aynı durumda sanırım..
Yazın hazırladığımız bu soslar , turşular ezmeler kışın yemeklerimizin çay saatlerimizin yanında inşallah lezzetli birer eşlikçi olacak.. 

Evet bugünkü kışlık hazırlık bir ezme tarifi..
Taze taze sebzelerle hemen hazırlayıp yemek en güzeli ama
 kışın nereden bulacağız taze domatesi,biberi...

İşte henüz domatesin biberin tazesi varken hazırlayalım vakti gelincede hazır hazır tüketelim..
  

MALZEMELER
2 kg kırmızı biber
2 kg domates(bardak domates)
1 kg yeşil biber
2 baş sarmısak
Yarım kg cin biber
Yarım bağ maydanoz
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
İstediğimiz baharatlar

250 ml' lik kavanozlar 


YAPILIŞI
Bütün malzemeleri yıkayarak işe başlayalım.
Kırmızı ve yeşil biberlerin çekirdeklerini çıkaralım.
Domates ve biberleri kabukları hiç görünmeyecek şekilde rondodan çekelim.
Domates ve biber püüresini tencereye alalım kalan suyunu çekmesi için kapağı açık bir şekilde pişmeye bırakalım.
Sarmısak ,maydanoz, ve acı biberleri temizleyelim.
Sarmısakları rendeleyelim.
Maydanozu altta gördüğünüz gibi doğrayalım.
Acı biberleri de aynı


Domates biber püremiz suyunu çekmeye başlayınca sıvı yağını ilave edin.
Tuz, şeker, sarmısak rendesi, maydanoz ve acı biberi de ilave edelim.
Pişirmeye devam edelim..

Ezmemiz suyunu çekip kıvam alınca hiç bekletmeden kaynar kaynar kavanozlara koyalım ve bekletmeden kapaklarını kapatalım..
Kavanozları ters çevirip tamamen soğuyana kadar bu şekilde bekletelim..
Ertesi gün kapaklar kapanmış mı kontrol edip güneş görmeyen bir yerde
 muhafaza etmek üzere kaldıralım.

Bir kaç önemli nokta
*Kavanozla hazırlayacağınız tüm kışlık hazırlıklarınızda kavanoz kapaklarını hiç kullanılmamış sıfır olanları tercih edin. Emek verip hazırladığımız yiyeceklerin bozulmasını istemeyiz. 
Kavanozlar da kuru ve temiz olmalıdır. 
Kavanoz kapaklarını bir tencerede kaynatıp iyice kuruladıktan sonra kullanın.
*Domateslerin kabuklarını isterseniz soyabilirsiniz..Ben kabuğundan faydalanmak için gerek görmedim. Zaten rondodan çekincede tamamen kayboldular.
*Kırmızı biberi yine biraz haşlayıp kabuklarını soyarak kullanabilirsiniz; ben yine gerk görmedim direk rondodan geçirdim.. 
*Domates ve kırmızı biber püresini yarım saat kadar delikleri küçük bir süzgeçte suyunun süzülmesi için beklettim..Böylece suyunu çektirmek için daha az kaynattım..
Sağ taraftaki arşivimde kışlık hazırlıklar etiketi altında bir çok tarif elinizin altında ..
Hepsini tek tek incelemenizi öneririm.

Kahvaltılık sos Lutenitsa için buraya bakabilirsiniz.. 
Göçmen sosu Ajvar için buraya bakabilirsiniz..