EVDE YOĞURT YAPIMI


Mutlu,huzurlu hafta sonları olsun hepimize.....
Hazır gıdalarda çok fazla katkı maddesi olduğunu hepimiz biliyoruz ve bu katkı maddelerin ne kadar çok zararlı olduğunuda..
Hazır aldığım gıdaların bir çoğu ketçap,mayonez,yoğurt gibi ürünler neredeyse ölümsüzler mesela yoğurdun üretim tarihiyle tüketim tarihi arası ortalama bir ay nasıl koruyucu maddeler kullanılıyorsa artık...
 Hemen hemen hiç hazır yoğurt almıyorum evde yapmaya gayret ediyorum....
Defalarca yoğurt mayaladım bazen çok güzel tuttu bazen koyu ayran kıvamında kaldı..
Blogcu arkadaşlarımın yoğurt yapımıyla ilgili bilgilerinide baktım  onların paylaşımlarınıda okudum neden benim yoğurdum kafasına göre takılıyor canı isterse oluyor canı istemezse olmuyor diye....
Edindiğim tecrübelere göre sütün ısısı  ve yoğurdun mayalanma süresindeki ortamın ısısıda çok önemli tabii sütün kaliteside öyle...
Püf noktalarına dikkat edilirse aslında yoğurt yapmak çok kolay...
Yoğurdun yapımına geçelim...
1 litre süt
1 yemek kaşığı kadar yoğurt
Sütü çelik tencereye koyup kaynatıyorum iki üç dakika kaynatırsak daha koyu yoğurt elde ederiz....
Ilımaya bırakıyorum serçe parmağımı süte daldırıp dörde beşe kadar sayıyorum parmağım bu ısıya dayanabilecek kadarsa süt hazır demektir....
Yoğurdu bir kaseye alıyorum içine tenceredeki sütten biraz ilave ediyorum karıştırıyorum...
Kasedeki karışımı tencereye ilave edip bir iki kez karıştırıyorum tenceredeki sütü küçük cam kaselere paylaştırıyorum kapaklarını hafif aralık bırakarak kaselerin üzerine koyuyorum (bazen kaselere paylaştırmadan tencerede mayalandırıyorum)güzelce sarıyorum mayalanmasını bekliyorum....
Yoğurt mayalandıktan sonra  kaseleri fazla sarsmadan dolaba kaldırıp yaklaşık oniki saat bekletiyorum.....



Yapacak olan arkadaşlara kolaylıklar dilerim...Selametle kalın..