Sağlıklı,huzurlu çok mutlu bir hafta dilerim hepimize..
Artık yaz mevsimine veda ediyoruz son kışlık domateslerimi geçen hafta yaptım ...
Bu yaz iki türlü domates sos hazırladım...
İlk domates sosumu püre olarak hazırladım...
Daha sonraki soslarımı aşağıda tarifini vereceğim şekilde hazırladım ve daha çok beğendim..
Makarna sosu,menemen ve daha bir çok yerde kullanabileceğimiz tarifimize geçelim dilerseniz..
Tarla domateslerimi güzelce yıkayıp kabuklarını soydum küçük küçük doğradım..
Uygun bir tencereye koydum altı çok harlı olmayan ateşte ara ara karıştırarak pişirmeye başladım..
Göz kararı ölçüde yeşil biberleride yıkadım ayıklayabildiğim kadar tohumlarını ayıkladım..
Biberleride küçük küçük doğradım..
Domateslerin pişmesine ve suyunun yavaş yavaş azalmasına yakın biberlerin pişme süresinide hesaplayarak biberleri domateslere ilave ettim...
Ara ara karıştırmaya devam ettim..
Biberler pişip sos kıvamını bulmaya başlayınca göz kararı tuz ilave ettim..
Domates sos hazır olunca ocağı kapatmadım sosumuz yavaş yavaş kaynarken uygun bir kaseye yeni kullanılmamış sıfır kavanoz kapaklarını koydum kaynattığım sıcak sudan kaseye ilave döktüm..
Ayrıca sosları koyacağım kavanozlarada kaynattığım sıcak sudan yarısını geçecek kadar koydum..
Bir bezle tuttuğum kavanozu içindeki sıcak suyla her tarafına değecek şekilde çalkalayıp suyu boşalttıp süzdürdüm böylece kavanozları steril ettim..
Ocaktaki sostan kavanoza koydum sıcak suyun içinden aldığım sıfır kapağın suyunu silkeleyip kavanozumu sıkıca kapattım temiz mutfak havlusunun üzerine ters çevirdim..
Bütün kavanozlarımı hazırladıktan sonra soğumaya bıraktım..
Kavanozlar çok iyi soğuyana kadar beklettim daha sonra kavanozları düzelttip dolaba kaldırdım..
*Kavanozları ters çevirip koyduğumuzda sızdırmıyorsa ve soğuyup düzeltiğimizde kapakları içe çökmüşse soslarımızda sıkıntı görünmüyor demektir...
İki senedir bu yöntemi uyguluyorum çok şükür bir problem yaşamadım şuda varki benim soslarım kış mevsiminin yarısına gelmeden bitiyor..
Soslarla,konservelerle ilgili bilgisi olan arkadaşlar kendi tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim.
*Kavanozları ve kapakları steril etmek için sıcak suyla uğraşırken yanmamak için aman dikkat diyorum..
*İki yaz öncesine kadar domates soslarımı konserve yapmaz dondurucuda saklardım sevgili Yeşim hanımın sayfasındaki tarifi gördüğümden beri artık çoğunlukla soslarımı bu şekilde hazırlıyorum..
Konserve ürünlerden birazcık korkuyorum galiba o kadar çok zehirlenme haberleri duydumki sizede tavsiyem sos,yemek kısacası konserve hazırlarken ve tüketirken dikkatli olmanız...
Rabbim şifa içinde tüketmeyi cümlemize nasip eylesin..
Selametle kalın...