Sebzeli Galette

 Sebzeli Galette tarifi yapılışı

 Sebzeli Galette tarifi yapılışı

 Galette "galet" diye okunuyor ama ben yine de galette diyorum, bence daha sevimli. Bu sebzeli
galette tarifi benim ilk tuzlu galettem olur ayrıca, ama son olmayacağı da kesin. Çok sevildi.

Aslında aklımda galette yapmak da yoktu ama tek tek kalmış sebzeleri görünce önce ekmek üstü bir şeyler hazırlayayım dedim, sonra kiş yapmayı düşündüm en son şimdi kim uğraşacak kişle galette yapayım gitsin dedim. Bana galette yapmak daha kolay geliyor, aslında çok bir fark olmasa da. 
                 Sebzeli Galette tarifi yapılışı



Havuç, kabak, kırmızı biber ve armut kullandım ben, isterseniz başka sebzeler de ekleyebilirsiniz. Keçi peyniri ile doldurdum. Evet armut sebze değil, biliyorum ama bana güvenin bu tarifte. Çok dengeli ve güzel bir tat bırakıyor damakta. Siz isterseniz başka peynir de kullanabilirsiniz, eminim parmesan çok yakışır bu tarife. 

Armut yoksa elma olur mu? Olmaz sanki, bana yakışmaz gibi geldi. Erik kullanabilirsiniz.

Galette hamurunu ben her zaman yaptığım tatlı galette hamurunu daha az şeker kullanarak ve birazcık daha tuz kullanarak yaptım. Eğer ağızda dağılan tarzda bir hamur seviyorsanız gayet ideal bir tarif. Yumurtalı galette hamuru da yapılıyor ama bana ağır geldiği için tercih etmiyorum. 

Un ularak yarı yarıya beyaz un ve tambuğday unu kullandım. 

Dikkat etmek gereken diğer nokta ise tereyağının mümkün olduğunca soğuk olması. Aynı şekilde kullanılacak su da soğuk olmalı. 



Sebzeli Galette Tarifi


 Sebzeli Galette tarifi yapılışı

Sebzeli Galette Tarifi

İçi dolgu

1 havuç
1 kabak
1 kırmızı biber
1 küçük armut
2 diş ince rendelenmiş sarımsak 
1 dal biberiye (tercihen)
1-1.5 çay bardağı rendelenmiş veya doğranmış peynir

Galette hamuru

115 gram tereyağ (soğuk, küp küp doğranmış)
2/3 su bardağı beyaz un
2/3 su bardağı tambuğday unu
2 yemek kaşığı soğuk su
1 çay kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz

Ekstra: Kenarlarına sürmek için 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı sıvı süt kreması veya zeytinyağı.

Hazırlanışı

Önce hamuru yapıp dinlenmesi için buzdolabına alın.

Rondoya un, tuz ve şekeri ekleyip karışırın. Daha sonra küp küp doğradığınız soğuk tereyağı ekleyin ve 5 er saniye aralıklarla, karışım toprak gibi dağılgan bir hal alana kadar çalıştırın. 2 yemek kaşığı soğuk suyu ekleyip, yine rondoyu 5 er saniye çalıştırarak hamur haline getirin. Kulak memesinden çok az koyu bir kıvamı olacak. 

Hamuru rondadan alıp, 1 dakika kadar kendini toplayana dek yoğurun. Buz dolabına dinlenmeye bırakın.

Sebzeleri daire şeklinde ince ince doğrayın. Havuçları 2-3 yemek kaşığı yağda 4-5 dakika soteleyin. 

Fırını 180C ye ayarlayın. 

Galette hamurunu dolaptan alıp, unladığınız bir yüzeyde yarım cm kalınlığında ve yuvarlak biçimde açın. Eğer açana kadar çok yumuşarsa dolapta 5-6 dakika dinlendirin. (Ben pişirme kağıdı üzerinde açıyorum, bu yüzden işim bittikten sonra olduğu gibi fırın tepsisine alıyorum, çok kolay oluyor.)
Açtığınız hamurun her yerine ince rendelediğiniz sarımsak püresini sürün.
Bir sıra sebze dizin ve ortasını peynir ile doldurun. Daha sonra peynirlerin üzerini yine sebzeleri dizerek doldurun. 
Kenarlarını fotoğraftaki gibi katlayın. 

Bir kasede yumurta sarısı ve krema veya yağı iyice karıştırın ve hamurun üzerine bu karışımı sürün. 

180C fırında, yaklaşık 30-40 dakika, sebzeler ve hamur iyice pişene kadar pişirin. 


 Sebzeli Galette tarifi yapılışı