Tuvalet eğitimi süreci benim için kafamda çok büyüttüğüm, hazır hissedemediğim bir süreç oldu..Öncelikle bu konuyu araştırmam gerektiğini düşündüm. Çocuk bakımı, beslenmesi,çocuk yetiştirme gibi konularda olduğu gibi tuvalet eğitimi konusunda da birçok görüş var..Size düşen bunları okuyup kendiniz ve çocuğunuz için uygun olana karar vermek..
Öncelikle annenin kendini hazır hissetmesi gerekiyor.. Anne bu dönemde sabırlı, güler yüzlü, hoşgörülü olmalı. Çocuğun tuvalet kontrolü için hazır olması gerekiyor:
- Çocuğun yürüyebilmesi
- Basit emirleri yerine getirebilmesi
- İsteklerini konuşarak anlatabilmesi
- Kendisi basit kıyafetleri( pijama gibi lastikli) çıkarabilmesi
- Gün içinde 2-3 saat kuru kalabilmesi çocuğun hazır olduğunu düşündürebilir..
Artık esrarengiz tuvalet açılmalı ve aile bireyleri mümkünse çocuğa örnek olmalı.. Her şeyi bizden öğreniyor sonuçta. Büyüklerin çişini kakasını tuvalete yaptığını öğrenmeli böylece.. Çevresindeki çocuklardan örnek verilmeli.
-'Bak Buse de tuvalete yapıyor. Buğra'nın da küçük tuvaleti var ona yapıyor' gibi örnekler verilmeli..
Biz tam olarak böyle yaptık..
Ailenin bir plan yapması, annenin zaman ayırması gerekiyor. Evde olursa daha rahat atlatılabilir bu süreç. Hangi malzemelerin alınacağına karar verilmeli.
Biz oğlumla birlikte küçük tuvalet ( lazımlık) almaya gittik. Onun istekleri ölçüsünde lazımlık, klozet üstüne koymak için klozet adaptörü ( erkekler için ön tarafında yükseklik olanlar daha uygun), yükseltici basamak, alıştırma külotu aldık. Arabalı istedi oğlum. Arabalı olanı kullanışlı bulmadığım için. Sade bir klozet alıp araba stickerları almaya ikna ettim evde birlikte yapıştırdık daha da hoşuna gitti bu durum. ( Hem de daha ekonomik)
Gece ve gündüz birlikte başlanmalı. Bezden kurtuluyoruz hemen. Giyip çıkarması rahat olan kıyafetler giydiriyoruz. Çocuğun klozette 10-15 dk oturması gerekiyor çişini yapması için. Bunu sağlayabilmek için de eğlenmesi gerekiyor. Eğlenceli hale getirmelisiniz.
Biz lazımlığı istediği yere koyduk. Televizyonun karşısına koyduğumuz bile oldu..
Adaptörü de kullanmalısınız tabii.. Lazımlığa alışan çocuk her yerde onu isteyip tuvaletini başka yere yapmayabilir(yaşanan örnekleri var:).
Çişini istenen yere yaptığında küçük ödüller verebilir abartıp alkışlayabilirsiniz. Kakasını sevdirmelisiniz , bazı çocuklar kakasından korkabiliyor.. Kakasının kötü koktuğunu söylemeyin sakın.. Kakasını yaptığında sifonu onun çekmesini sağlayıp güle güle yapın kakaya:))
Bu süreçte bazı arkadaşlarım halıları kaldırmıştı hep.. Çocuk makine değil sonuçta düğmesine basıyorsun hemen programlanıyor ve çişini söylemeye başlıyor:))) İlk başta sizin istediğiniz gibi olmuyor hiç bir şey:))
Çocuk lazımlığa oturmayabilir, 10 dk oturur çişini yapmaz kalktıktan sonra yapabilir, çişim geldi deyip koşarak lazımlığa gidersiniz oturur ama yapmaz oyun haline getirir:)) Bazen çişini yapar kakasını yapmaz.. Bir tanıdığımızın çocuğu kakasını tutuyordu hastanede aldırıyorlardı ( bu çok kötü). Bazı çocuklarda çok rahat öğreniyor:)) Çocuğa kızmamalı ve desteklemeliyiz..
Çok uzadı değil mi? Bizim tatlı sürecimizi de, biter bitmez yayınlayacağım....
Sevgiler.....