Vişne Peltesi


Pelteler çoğunlukla yaz aylarına yakışsa da her mevsimde yenilebilir..
O eski soğukları kalmayan şimdiki kış aylarında bile artık kolaylıkla tüketebilirsiniz.
Benim gibi yazın kışlık hazırlık için dondurucuya vişne stokladıysanız
 o stokları eritmek için oldukça lezzetli bir fırsat. 
Osmanlı mutfağında pelteler özellikle et yemeklerinin yanında ikram edilirmiş.
Yine Osmanlı mutfağında başlangıçlardan hemen sonra ana yemekten hemen önce tıpkı 
sorbet gibi iştah açıcı olarak kullanılıyormuş..

Vişneli pelteyi servis ederken burada ki su muhallebisi ile servis edebilirsiniz.

Malzemeler
500 gr. Çekirdekleri çıkartılmış vişne
Yarım su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı nişasta
Yarım litre vişne suyu
4 yemek kaşığı su
Yapılışı
Çekirdeklerini çıkarttığımız vişneleri mikserden geçirerek püre haline getirelim..
Tencereye bu püreyi ve vişne suyunu şeker ile birlikte koyalım ve
 orta ateşte 10 dakika kadar pişirelim. 
Bir kasede 5 yemek kaşığı su ile nişastayı eritelim ve
 yavaş yavaş karıştırarak kaynattığımız vişne püresine ilave edelim. 
 Bu aşamada pelte çok çabuk koyulaşacağı için devamlı karıştıralım.
 Katılaşmaya başladığı an ocağın altını tamamen kısalım 
bir kaç taşım kaynayınca ocağı kapatalım.
Pelteyi önceden ıslattığımız suyunu süzdüğümüz cam bir kaba boşaltalım..
 Ilıdıktan sonra buzdolabına kaldıralım.
4-5  saat buzdolabında soğuyup donduktan sonra keserek dilim dilim servis edebiliriz.


*Şeker miktarını siz damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.
*Bu tatlıyı mikserleme aşamasını atlayarak taneli olarak da yapabilirsiniz ama benim yaptığım şekilde daha pürüzsüz bir kıvam elde edersiniz..
*İsterseniz tek tek kaselere döküp o şekilde de servis  yapabilirsiniz.
* Ben vişne kullandım ama istediğiniz meyvenin peltesini yapabilirsiniz. 
*Pelteye isterseniz vanilya ya da limon kabuğu rendesi ilave edip kokulu hale getirebilirsiniz.

....Afiyet Olsun...