Lazanya Nsıl Yapılır |
Lazanya deyince aklıma hemen Garfield geliyor. Küçüklüğümde çok severdim oradan aklımda kaldı heralde:) Garfield kadar çok seviyorum Lazanyayı.. Lazanya İtalyan mutfağına ait bir yemektir, Çok çeşitleri mevcuttur. Değişik soslarla ya da malzemelerle yapılabilir. İtalyan mutfağında genelde mozarella ya da ricotto peynirleriyle yapılır. Ama kaşar peyniriyle de yapılabilir. Ben Türk ağız tadına uygun bir tarif vereceğim sizlere.
Misafirlerimiz için değişik bir ana yemek olacaktır:)
Lazanya Malzemeleri:
- 1 paket lazanya
- 100gr rendelenmiş mozarella
Beşamel Sosun Malzemeleri:
- 3 yemek kaşığı un( tepeleme)
- 4 su bardağı süt
- 50gr tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Bir tutam karabiber
Kıymalı Harcın Malzemeleri:
- 400gr kıyma
- 2 adet rendelenmiş domates
- 1 adet yemeklik doğranmış soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
Lazanya Yapılışı:
Öncelikle kıymalı içi yapalım. Soğanı ince ince doğrayalım, geniş bir tavada 2 kaşık kadar yağ ile kavuralım. İçine salçayı ve rendelediğimiz domatesi ilave edelim. Üzerine kıymayı ve baharatlarımızı koyup kavurmaya devam edelim.
Beşamel sos için derin bir tencereye yağımızı ve unu koyalım. Unun rengi değişene kadar kavuralım. Üzerine soğuk sütü döküp topaklanmaması için karıştıralım. İçine tuzu ve karabiberi koyalım. Karıştırarak pişirelim, puding yapar gibi. Koyulaşıp ceylan gözü gibi puflayınca alabiliriz.
Resimde gördüğünüz gibi, dikdörtgen borcamın altına beşamel sosdan koyalım. Üzerine lazanya yapraklarını çiğ olarak dizelim. Onun üzerine kıymalı harçtan gezdirelim. Üzerine tekrar beşamel sos gezdirelim. Bu şekilde 4-5 kat yapalım. 180 derecelik Fırına sürelim. Biraz piştikten sonra almaya yakın üzerine peyniri ilave edelim. Kızarana kadar pişirelim.
Not: Peynirsiz bile çok lezzetlli oluyor. Beşamel sos harika bir tat veriyor.