Montessori 0-1 Yaş Aktiviteleri

 
Bebeklerle Montessori Aktiviteleri

0-1 yaş arası bebeklerin duyu, dil, zeka, koordinasyon, ince kaba motor, öz güven ve konsantrasyon gelişimini destekleyen montessori materyalleri ve çalışmaları paylaşacağım. Çoğu materyal kırtasiyeden alınabilecek basit etkinlik malzemeleriyle evde de kolaylıkla yapılabilir. Montessori aktiviteleri  zaten evde de yapılabilecek materyallerden oluşmaktadır. Çocukların hazır olmadığı aktıvitelieri, yapmak istemediklerini zorlamayın. Uzun süre de istediğiniz materyallerle ilgileneceğini düşünmeyin. Dikkatlerini uzun süre o aktiviteye vermeyeceklerdir.

 Montessori yaklaşımına göre bebekler özellikle 0-3 yaş arasında "emici zihin" dönemindedir ve her şeyi emerler. Öğrenip öğrenmediğini davranışı ansızın yapıp bizi şaşırttıklarında anlarız:) Ağzımız açık kalır:)Bu zamanlarda birşey anlamaz diye düşünmemeliyiz. Çünkü yapılan herşeyi kaydediyorlar. Özellikle bu emici zihin döneminde ne kadar çok uyaranla tanıştırırsak o kadar zeka ve alımlama becerilerine de katkı sağlamış oluruz. Bebeğimize söylediğimiz ninniler, anlattığımız masallarla farkında olmadan zaten destek oluyoruz. Ben yemek yaparken karşımda kamera varmış gibi tarif verdiğimi bilirim. Çocuğumla konuşayım diye. :)


3 aydan sonra artık bebekler elleriyle kavramaya başlıyor. Eline ses çıkaran çıngıraklar, oyuncaklar verebiliriz. Yukarıya kurdeleler ya da renkli ( özellikle ilk 3 ay siyah beyaz) cisimler asmalıyız. Görsel algının gelişmesi için önemlidir. Elimize renkli sayfaları olan kitaplar alıp okumalı, kavramları anlatmalıyız. Bak yeşil bir elma, kırmızı bir araba gibi:)




Duyu Gelişimi İçin Neler Yapılabilir:

Duyu gelişimine önem verin.. Değişik renkler, kokular, dokular ortamlar zeka gelişimini destekler.. büyük nesneleri bir yerden alıp bir yere koymasını sağlayın. Dil ve duygu gelişimi için Peasronun kitapları var 0-2 yas bebek dokun hisset serisi, onlardan temin edebilirsiniz.


Mendil kutusunun içine ya da evinizdeki herhangi bir ayakkabı kutusunun içine çeşitli kumaşları uçlarını birleştirerek koyabilirsiniz. Farklı yapılarda kumaşlar olursa duyu gelişimi için daha iyi olur. Kutunun içine bir de ses çıkaran oyuncak koyarsanız. Çocuk kumaşı çektikçe ses çıkacağından daha eğlenceli olacaktır.

Bebeğiniz nesneleri eliyle kavrayabiliyorsa duyusal şişeler etkinliğine başlayabilirsiniz. Onun tutabileceği boyutta şişelerin içine çeşitli boy ve şekillerde metaryeller, su, ya da renkendirilmiş su, boncuk, taş, kum, bilye,renkli cisimler koyup kapağını iyice kapatın. Çocuğunuz tek tek eline alıp sallayıp, inceleyecektir. 


Bebekler aynaya bakmayı severler, kendilerini incelerler. Vücudunun hareketlerini görüp kafasını kaldırmaya çalışırlar, büyük motor becerilerinin gelişmesini de sağlar. Aynaya bakarken derinlik algısı da gelişir. Büyük bir aynayı duvara monte edin. Kenarları bebeğe zarar vermeyecek şekilde olmalı, bebek de yere aynanın önüne yatırılmalı ya da oturabiliyorsa oturtturulmalıdır. 



Duyusal sepet tamamen evde bulabileceğiniz malzemelerle yapabileceğiniz ve çocuğunuzun dikkatini çekecek bir aktivite. Evdeki herşey onun dikkatini çekecektir. Bu dönemdeki çocuklar herşeyi ağzına götüreceği için küçük nesneler ya da hijyenik olmayan nesneler koymamaya özen gösterin. Bebektir ne yapacağı belli olmaz bu nedenle yanından ayrılmayın ve nesneyi tanıtın, konuşun onunla:) Koyduğunuz malzemelerin kumaş, tahta, deri gibi dokunulduğunda elde değişik hisler yaratan malzemeler olmasına da dikkat edin.

Duyusal Sepet

 Sabit bir çubuğun içine büyük delikli parçaları geçirebilir. Kavrama, küçük kas gelişimi, odaklanma sağlanır. Bu etkinliği spagetti makarnayı oyun hamuruna sabitleyerek düdük makarna geçirerek de yaptırabilirsiniz.
 Çorapların içine farklı cisimler koyup( tuz, kuru fasülye, nofut, mercimek, pamuk) çocuğun eline verebiliriz. Hem duyu gelişimi hem de küçük kas gelişimi sağlanır.
 Üzerine delik açtığımız bir kabın içine kulak pamuklarını sokmaya çalışarak hem eğlenecek hem de  küçük kaslarını çalıştıracaktır.
 Bu oyunda survivor macerasına atılacak küçük afacanımız. Kavrama, dokunma, küçük kas becerisi artı eğlence:) Günlük yaşam becerisi gelişimi için de aşağidaki fermuar etkinliği çok faydalı olacaktır.