Sonbaharın ilk demlerinde, kışlık hazırlıklara devam ederken hazırladığım tarhanayı paylaşmak istedim..
Yazlık doğal malzemelerle hazırlanılan ev tarhanası, kışın soğuğunda vazgeçilmez bir çorba olarak sofralarımızı süsleyecektir..
Tarhana en doğal hazır çorbadır.
Bu sene Zeynep'imi de düşünerek tarhana yapmalıyım diye düşündüm..
*
Yöreye göre değişik tarhana hazırlama şekilleri var..
Kırmızısı, beyazı, tanelisi, yaşı ,kurusu,sütlüsü .....
Biz kırmızı un tarhanası hazırlayacağız..
Ağustos ve Eylül ayları tarhana hazırlamak için en uygun aylarmış benden söylemesi..
Ben ,Giresun'a gittiğimizde tarhanayı annemle beraber yaparız diye düşünmüştüm ama annemin işi çıkınca hamurunu hazırlamak bana düştü...
Laf aramızda ilk defa tarhana hamuru yoğuracaktım, anladım ki çok büyütmüşüm gözümde ..
(İlk fotoğrafı sonradan ilave ettim sonraki sene ikinci tarhana yapışım kıvam daha pürüzsüz tadı daha güzel)
***
Gördüm ki tarhana yapımı o kadar zor değilmiş, aşamalı olduğu için azıcık uğraştırıyor o kadar..
Sebzeleri hazırlama aşaması, yoğurma aşaması ,dökme ve kurutma aşaması olarak sırayla hazırladıktan sonra zor olmadığını sizde göreceksiz.
Yeter ki kurutmak için müsait yeriniz olsun.
Tabii kuruturken de yanınızda size yardım edecek iki kişi olursa çok çok iyi olur ,işiniz serileşir..
Lafı daha fazla uzutmadan malzemelerimizi sıralayalım..
Tarhana Hamuru Malzemeleri
1.5 kilo kırmızı biber
1.5 kilo domates
1 kilo kuru soğan
1.5 kilo süzme yoğurt
6-7 adet havuç
1 demet nane,1 demet maydanoz, fesleğen
2 baş sarımsak
1 paket yaş maya
dereotu, koku vermesi için kuru boy otu(3 yemek kaşığı kadar)
1.5 su bardağına yakın tuz
9 kilo kadar un( az gelirse ilave edebilirsiniz)
Yukarıdaki malzeme ana malzemedir..
Ben ilave olarak besin değeri biraz daha artsın diye
1,5 su bardağı kuru fasulye
1,5 su bardağı nohut
2 su bardağı yeşil mercimek ilave ettim
Hazırlanışı
Tencereye sırasıyla,, Soğanı, domatesi, kırmızı biberi, havucu, sarımsakları ve tüm yeşillikleri yukarıdaki şekilde doğrayarak hazırlayarak alalım..
Ocakta sebzelerin kendi sularında yumuşayıp,suyunu çekene kadar yaklaşık 25 dakika kadar pişirelim ve ılımaya bırakalım.
Tencereye sırasıyla,, Soğanı, domatesi, kırmızı biberi, havucu, sarımsakları ve tüm yeşillikleri yukarıdaki şekilde doğrayarak hazırlayarak alalım..
Ocakta sebzelerin kendi sularında yumuşayıp,suyunu çekene kadar yaklaşık 25 dakika kadar pişirelim ve ılımaya bırakalım.
Bu arada kuru fasulye ,nohut ve yeşil mercimeği de bir gün önceden ıslatmış olalım, yumuşayana kadar pişirelim.
*
Pişirdiğimiz sebzeleri, ılıyınca pişmiş olan kuru fasulye ,nohut ve mercimekle karıştıralım ve iyice ezilecek şekilde robottan geçirelim.
Ben robottan sonra sebzelerin kabuklarınında yok olması için kevgirden de geçirdim posasını attım..
Sonuçta elimde aşağıdaki karışım kaldı...
Elimizdeki sebze harcını büyük yoğurma kabımıza dökelim,
üzerine yoğurdu ve ezdiğimiz mayamızı ilave edelim,
Unumuzu kademeli olarak ilave etmeye başlayalım.
tarhana hamurumuzu ekmek hamuru kıvamında olana kadar un ilave ederek yoğuralım.
( Kulak memesi kıvamındaki hamurdan az daha cıvık olacak, sert değil yanii)
Hamurumuz artık hazır..
Sıra geldi artık hamurun bekletilme aşamasına..
Havadar bir yerde üzerini bir kapakla örterek beklemeye başlayabiliriz artık.
Ekşi tarhana seviyorsanız 10 güne kadar bekletebilirsiniz; yok benim gibi ekşi tarhana damak tadınıza uymuyorsa 3-4gün bekletmeniz yeterli olacaktır..
**
Hamurumuz beklerken mayalanmadan dolayı kabaracaktır.
Hamur kabardıkça takriben 5-6 saat ara ile tekrar bastırarak yoğuralım ve hava kabarcıklarının dolayısı ile gazının çıkmasını sağlayalım.
Kabardıkça kötü koku oluşabilir, sorun değil 2 veya 3 gün sonra kötü koku azalacaktır.
Hamuru yoğurduğunuz kabınızı geniş tutarsanız taşma ihtimali azalır..
**
Sizde benim gibi ekşi tarhana sevmiyorsanız 4 . günün sonunda artık dökme aşamasına geçebilirsiniz..
Mümkünse sabah erken saatte tarhana hamurundan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparalım ve temiz büyükçe bir bez üzerine çok kalın olmamak şartı ile dökmeye başlayalım.
Hamurların yüzleri kabuk tuttukça başka bir bez üzerine ters çevirelim.
Bu şekilde hamurları birkaç defa çevirelim.
Elimize alıp ufaladığımızda rahatça ufalanacak ve elimize yapışmayacak bir kıvama
gelinceye kadar bu işleme devam edelim.. ..
Sonrasında parçalanan hamurları tamamen kurumadan elimizle üstteki gibi ufalayarak küçültelim.
Ufalanan tarhanaları süzgeçten ya da robottan geçirerek çorbalık kıvamda tarhana elde edebilirsiniz..
Üstte gördüğünüz elek benim çok ama çok işime yaradı.
böyle bir şey bulursanız kaçırmadan alın derim..
İyice ufalanmış olan tarhanamızı gölge bir yerde tamamen kuruması için temiz bir bezin üzerine ince bir tabaka halinde serelim.
*Tarhanayı kuruturken direkt güneş alırsa tarhanızın kırmızı olan rengi daha açık olacaktır..
bu yüzden direkt güneş ışığı alsın istemiyoruz.
Ara sıra karıştırarak yaklaşık bir hafta kadar bu şekilde kurmasını sağlayalım.
Kuruduktan sonra kavanoza koyup kaldırabilirsiniz..
İsterseniz bez torbalarda serin havadar bir yerde de saklayabilirsiniz..
Bir kaç püf nokta
*Tarhana yaparken kullanacağınız malzemeler tercihinize kalmış istediğinizi ilave eder yada çıkarabilirsiniz..
*Tarhana hamurunu dökme aşamasında altına sereceğiniz bezi her defasında değiştirirseniz, hamurun kuruması daha kolay olacaktır..
*Bir çok yerde tarhana hazırlanırken tarhun otu yada tarhana otu denilen bir ottan bahsediliyor ama ben bu otu kullanmadım onun yerine Şebinkarahisarda kullanılan boy otunu kullandım tercih sizin .(acaba boy ile tarhun otu aynı şeymi bilemedim bilen varsa söylesin).
*İlk aşamadaki sebze püresi çok sulu kalmasın ,yoksa fazla un ilave etmek zorunda kalırsınız..
*Tarhananızın rengini kırmızı severseniz kırmızı biber ve domatesin miktarını kesinlikle azaltmayın ,isterseniz kırmızı biberi biraz daha artırabilirsiniz bile..
*Biz ufalama işlemini 3 kişi yaptık ve avuç içinin alt kısmı ile ova ova küçülttük, pek robota felan gerek kalmadı...
*Hamuru dökerken kopardığınız hamurlar çok kalın ve büyük olmasın çünkü kuruması zorlaşır.
*Malzemeler size fazla görünmüş olabilir yarım ölçü yapabilirsiniz .
*Tarhana hamurunu dökme aşamasında altına sereceğiniz bezi her defasında değiştirirseniz, hamurun kuruması daha kolay olacaktır..
*Bir çok yerde tarhana hazırlanırken tarhun otu yada tarhana otu denilen bir ottan bahsediliyor ama ben bu otu kullanmadım onun yerine Şebinkarahisarda kullanılan boy otunu kullandım tercih sizin .(acaba boy ile tarhun otu aynı şeymi bilemedim bilen varsa söylesin).
*İlk aşamadaki sebze püresi çok sulu kalmasın ,yoksa fazla un ilave etmek zorunda kalırsınız..
*Tarhananızın rengini kırmızı severseniz kırmızı biber ve domatesin miktarını kesinlikle azaltmayın ,isterseniz kırmızı biberi biraz daha artırabilirsiniz bile..
*Biz ufalama işlemini 3 kişi yaptık ve avuç içinin alt kısmı ile ova ova küçülttük, pek robota felan gerek kalmadı...
*Hamuru dökerken kopardığınız hamurlar çok kalın ve büyük olmasın çünkü kuruması zorlaşır.
*Malzemeler size fazla görünmüş olabilir yarım ölçü yapabilirsiniz .
Biraz uzun anlattım farkındayım ,aklıma gelen yazılabilecek her şeyi yazmak istedim sizlerinde uyguladığınız farklı şeyler varsa paylaşabilirsiniz..
Henüz sıcaklar bizi terketmeden sizlerde yapabilirsiniz ,yapacak olanlara kolay gelsin ...