Mıhlama (Kuymak) Yapımı ve Püf Noktaları


Herkese merhabalar.

Sırada nefis herkesin farklı yaptığı isminin yöreye göre değiştiği ama aslen Karadeniz yemeği olan mıhlama var.Mıhlama yapmak çok kolay gibi görünse de aslında o kadar da kolay değildir,en azından iyi mıhlama yapmak,tutturmak biraz tecrübe işi sanırım.ilk mıhlama yapmak istediğimde netten biraz araştırmıştım,çünkü annemin yada bir başkasının elinden hiç yememiştim,o dönemde ilk denemem olacağı için ölçüler çok abuk gelmemişti çünkü ne yemiştim ne de yapmıştım.Ama yinede Allah Allah dedirtmişti,şimdi zamanla olması gerektiği gibi bir tarifi kendime kendime oluşturunca o tarifleri verenlere çok kızıyorum.1 su bardağı suya 1 su bardağı mısır unu olur mu hiç?
Kopyala yapıştır yada oradan buradan duyup yazarsan oluyor işte.Neyse o günler çok ziyan verdim sonrada bir daha mıhlama tarifi bakmadım.
Beni bu yazıyı yazmaya iten de bu oldu sanırım.


Yalnız şunu da unutmamak lazım ki birçok yörenin kendine has aynı yada farklı adla mıhlama tarifi var,kimisi, bizim gibi peynirini bol koyar,kimisi mısır ununu daha çok koyup çok az peynir koyuyor.Kimisi sütle kimisi de suyla yapıyor,biz en çok bu halini seviyoruz, yani bol peynirli .
Şimdi sizlere dilim döndüğünce deneyerek bulduğum püf noktalarını yazacağım,eğer sizlerinde önerileri varsa açığım, hemen o şekilde de dener yazıma eklerim zaten denedikçe yeni bir püf noktası bulursam yazıma ekleyeceğim.

MIHLAMA YAPMANIN PÜF NOKTALARI

#En önemlisi malzemenizin kalitesi,tereyağı,peynir ve mısır ununun kalitesi oranında başarı sağlarsınız.
#Tereyağının piştikten sonra üzerine çıkmasını istiyorsanız (ki benim en büyük sorunum buydu ve kimse bununla ilgili yazmamıştı) tereyağı tavada eritip hemen mısır ununu eklemeyin,yağı yakmadan fokur fokur kaynatın ondan sonra ekleyin mısır ununu.
#peyniriniz mutlaka eriyen,kaliteli bir peynir olsun,Trabzon kolot peyniri ya da dil peyniri en iyi sonucu variyor ama ben bazen kaşar peyniriyle bile yapıyorum yinede güzel oluyor.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.Eğer çok karıştırırsanız peynir içinde kaybolacaktır,dolayısı ile yerken uzayan o meşhur görüntü kaybolacaktır.
#En son mutlaka tereyağı üzerine çıkmış olmalı,yoksa pişmiş sayılmıyor maalesef ,buna dikkat edip ocaktan öyle alın.Ve daha bol tereyağlı olsun isterseniz,pişmeye yakın üzerine biraz daha tereyağı ilave edebilirsiniz.
#mutlaka sıcak tüketin yoksa ilk lezzeti bulamazsınız.
#içine katacağınız yarı yarıya süt daha lezzeti olmasını sağlayacaktır.
#Lezzetli olsun istiyorsanız tereyağından kaçmayın derim,ben biraz kaçtığım haliyle verdim ölçüyü ,sağlık açısından bir probleminiz yoksa biraz daha katabilirsiniz ama mutlaka köy tereyağı olsun derim.
#İlk yaptığınızda başarılı olamayabilirsiniz bunu da aklınızdan çıkarmayın,yukarıda da dediğim gibi kolay görünen ama biraz tecrübe el alışkanlığı isteyen bir yemektir.
#mısır ununu rengi dönene kadar  ama yakmadan iyice kavurun,hazır kavrulmuş mısır unlarından da kullanabilirsiniz o zaman daha çabuk kavruluyor.
#Tuz miktarını peynirin türüne göre ayarlamanızı tavsiye ederim,dil peyniri gibi tuzsuz bir peynir kullanırsanız bu ölçüye 1 çay kaşığı yeterli olacaktır,tuzlu peynir kullanırsanız tuz miktarını azaltmalısınız hatta hiç katmaya da bilirsiniz,tercih sizin.

Şimdilik benden bu kadar ,eklemem gereken bir madde olursa yazımı tekrar güncelleyeceğim,sizden de öneriler bekliyorum.
MIHLAMA (KUYMAK)

MALZEMELER
2 dolu dolu yemek kaşığı  tereyağı
(eğer sağlık sorununuz yoksa ,tereyağı seviyorsanız 1 kaşık daha katabilirsiniz daha lezzetli oluyor)
2 yemek kaşığı mısır unu
(ben kavrulmuş kullandım)
1 su bardağı su ve süt karışımı (200 ml)
1,5 -2 su bardağı kadar ince dilimlenmiş eriyen peynir  
(Trabzon kolot peyniri,çeçil peyniri,dil peyniri yada kaşar peyniri olabilir)
yarım çay kaşığı tuz
(dil peyniri gibi tuzsuz peynir kullanırsanız tuz miktarını biraz daha artırabilirsiniz)


HAZIRLANIŞI
Öncelikle tereyağı tavaya alıp kızdırın,yakmadan fokur fokur kaynamasını sağlayın.Yağ kızınca mısır ununu ekleyip rengi hafif dönene kadar kavurun.Ben kavrulmuş mısır unu kullandığım için çok fazla kavurmadım.
Ardından su ve süt karışımını,tuzunu ekleyip,karıştırıp kaynamaya bırakın.Kaynayınca içine peynirini atıp ocağın altını iyice kısın,bir iki karıştırıp, peynirin erimesini sağlayın.Tereyağı üzerine çıkana kadar kısık ateşte çok müdahale etmeden pişirin.
Tereyağı üzerine çıktıysa mıhlamanız hazır demektir.Bu aşamadan sonra dilerseniz üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağını bir cezvede eritip üzerine dökebilirsiniz.
Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun...


Twitter :    Reyhan Ksc
instagram :  reyhanksc
      
facebook:   anne eli gibi