PORTAKAL REÇELİ


PORTAKAL REÇELİ

Herkese güzel, portakal kokulu bir gün diliyorum^^
Selam veriş şeklime bakılırsa bugün sizlere portakal reçeli tarifi vereceğim galiba ^:^

 Evet aynen öyle mevsimi geçti geçer hemen yayınlayayım belki bir yapan olur,olmadı seneye yapılsın diye arşivde yerini almalı.Tarifi daha doğrusu yapılış şeklini sevgili Şehrinaz  'da görmüştüm ve çok beğenmiştim,akabinde de yapıverdim,normalde zaten genel olarak tüm reçellerde olduğu gibi bende portakal reçelini bire bir ölçü yaparım,ama ben daha küçük doğrayarak yapıyordum,bu halini şehrinaz da görünce birde öyle deneyeyim dedim,daha estetik oldu ama biraz yerken sorun olabiliyor,nedeni ise direk çatalla yada kaşıkla yenmiyor malesef ,mutlaka bıçakla kesmek gerek,yok ben öyle uğraşamam derseniz,aynı şekilde pişirip,püf noktalarını uygulayıp dilimleri daha fazla parçaya da bölebilirsiniz.

Birde köpüklerini toplamak posasının içine kaçtığı için,diğer reçellere göre daha zor oluyor iyi toplamak gerek,aman dikkat!! sonra bana gelip de reçelim şekerlendi demeyin sorumluluk almam^^

 Neyse efendim zaten aşağıda ayrıntılı bir şekilde yazdım okursanız göreceksiniz,denerseniz beğenmeniz dileğiyle geçiyorum tarife..

  Bu arada arkadaşıma bu güzel tarif için çok teşekkür ediyorum...



MALZEMELER

1  kg portakal
1 kg toz şeker
1/2 limonun suyu




HAZIRLANIŞI

  Öncelikle portakalları yıkayıp tencereye üzerini geçecek kadar su doldurup kaynatalım,sarı,acı suyu çıkınca süzelim ve aynı işlemi 6-7 kez tekrarlayalım.ben belkide 10 defa suyunu değiştirmiş olabilirim, 6 'dan sonra saymayı bıraktım :)
  Acı suyunu atma işlemi bittikten sonra yarım cm eninde dilimlere bölelim,üstteki fotoğrafta aşamaları tek tek var zaten.Dilimlediğimiz portakalları tencereye alıp üzerine toz şekeri dökelim ve ocağa alıp orta ateşte pişirmeye başlayalım.Sulanınca altını kısalım ve 30-40 dakika arası kaynatalım,kıvamını arada kontrol edip ona göre pişirmeye devam edelim.

 En önemli ayrıntı,özellikle de bu reçel için!!
Sürekli olarak köpüklerini toplamalısınız,bu reçel için dedim çünkü portakalların arasına kaçan köpükleri toplamak çok zor,çok iyi temizleyin yoksa reçeliniz çabucak şekerlenir.
  Reçeli yapmaya başlarken buzluğa bir tabak koymayı ihmal etmeyelim ki, reçelimizin kıvamını daha kolay anlayalım,malum reçel soğuyunca daha da kıvam alıyor,sıcak kıvamı sizi yanıltabilir.

   Kontrol etmek için buzluktan çıkardığınız soğuk tabağa bir miktar reçeli dökelim ve parmağımızla test edelim hala aşırı akıcıysa biraz daha kaynatalım.Aslında yukarıda da dediğim gibi reçel işi biraz tecrübe işidir,kıvamının ancak yapa yapa tam olarak öğrenebiliriz.


PORTAKAL REÇELİ
Birde kıvamı kişiye göre değişir mesela ben orta severim ama kimisi koyu sever,kendinize görede ayarlayabilirsiniz kıvamını.
  Kıvamı artık size göre uygunsa ocaktan almaya yakın limonu da ekleyip ocaktan alalım ve diğer reçellerden farklı olarak ocaktan alır almaz kavanoza aktaracağız.
Ben ilk kez denediğim için aynen arkadaşımın dediği gibi yaptım,kaynar olarak kavanoza önce portakal dilimlerini yerleştirip sonrada suyunu döküp kapağını sıkıca kapatıp,ters çevirelim.

NOTLAR:    Öncelikle bu reçeli dilim dilim oluşu hoşuma gittiği için yaptım ,fakat yerken biraz zorlanabilirsiniz,mutlaka bıçakla keserek yemeniz gerekiyor,bu nedenle eğer zorlanırım derseniz,aynı işleme tabi tutup dilimleri birkaç parçaya da bölebilirsiniz,ama çok küçük dilimlerseniz de ezileceğini unutmayın,bence 4 yada 6 parça idealdir.

Yine yukarıda da dediğim gibi köpüklerinin çok iyi toplanması gerekiyor,diğer reçellerin çoğunda toplamak daha kolaydır ama portakal reçeli yaparken köpükler posasına kaçtığı için daha zor oluyor,biraz zahmetli diyebiliriz,bunu da asla unutmayalım.

Kullanacağımız kadarını alıp mutlaka kavanozun kapağını sıkıca kapatalım.

AFİYET OLSUN...

                                                     Twitter :    Reyhan Ksc
                                                     instagram :  reyhanksc
                                                     facebook:   anne eli gibi